Според Българския фармацевтичен съюз единственото решение за скритото потребление и

...
Според Българския фармацевтичен съюз единственото решение за скритото потребление и
Коментари Харесай

Електронната рецепта е единственото решение за липсващите лекарства, заявиха фармацевтите

Според Българския фармацевтичен съюз единственото решение за скритото ползване и изчезналите медикаменти е електронната рецепта.

Проблемът е, че освен пациентите нямат еднакъв достъп до медикаменти, а това се следи към този момент и при аптеките. По думите на фармацевтите те не са разпределени отмерено и огромна част от казуса с дефицита е в индустриалната и логистичната част. Те са на мнение, че всички аптеки би трябвало да имат еднакъв достъп до нужните количества от лекарствените артикули.



" Незаконният успореден експорт беше забележим преди въвеждането на Специализирана електронна система за следене и разбор с едни емисари, които събираха от аптеките медикаменти по едни описи. Тази процедура беше прекъсната ", това показа основният секретар на управителния съвет на " Български фармацевтичен съюз " Светослав Крумов.

" Тази процедура не сме я засичали в последните четири години. Така че просто не може да кажем какъв е размерът. Според нас, това са единични случаи, защото доста мъчно самите аптеки могат да се снабдят с такива медикаменти и да съберат количества, с цел да могат те да бъдат изнесени ", добави Крумов.

Част от решенията са опция за въвеждане на генерична подмяна на лекарствените артикули, надзор по предписването и отпущането, и при оценка на работата на Специализирана електронна система за следене и разбор.

" Огромна част от проблемите във веригата на лекарство снабдяването не мога да кажа, че са основани, само че бих споделил, че са задълбочени от връзката сред производител, търговец и аптека. Каква е връзката - те са притежавани от едни и същи хора ", съобщи Димитър Маринов, представител на управителния съвет на Български фармацевтичен съюз.

Вижте още в директното включване
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР