Според анализатори рязкото увеличаване на атаките с дронове, насочени към

...
Според анализатори рязкото увеличаване на атаките с дронове, насочени към
Коментари Харесай

Обратно у дома: Дроновете връщат войната в Русия

Според анализатори внезапното увеличение на офанзивите с дронове, ориентирани към съветска територия, евентуално ще се ускори още повече, защото Киев наподобява все по-решен да придвижи в Русия разрушенията, неустойчивостта и непредсказуемостта на войната - въпреки и на дребна част от това, което претърпява самата Украйна, написа в собствен разбор CNBC.    През последните седмици в Русия се следи внезапно нарастване на броя на безпилотните летателни апарати, които правят набези против западните, централните и южните съветски райони, както и против столицата Москва и окупирания от Русия Крим.    Докато Украйна продължава контраофанзивата на своя територия, с цел да си върне окупираните от Русия региони в южната и източната част на страната, и се стреми да унищожи по този начин наречения " сухопътен мост " към окупирания Крим, все по-честото потребление на дронове за набези на съветска територия демонстрира различен аспект на военната тактика на Украйна, подчертава медията и цитира Тимъти Аш, пълководец за разрастващите се пазари в BlueBay Asset Management, който споделя:    " Войната се завръща вкъщи в Русия. Украйна показва, че може да направи живота на руснаците и Путин доста сложен. С нападенията против самия Крим, сухопътния кулоар и Керченския мост, както и против съветското мореплаване в Черно море, което е също подложено на офанзиви, ясното обръщение е, че въпреки нашествието да беше отчасти продадена като изпитание за възстановяване на съветската сигурност, тя в действителност носи единствено неустановеност. И ще става все по-зле, до момента в който тази инвазия продължава ".   

Въздушните набези се ускориха през последните дни, като ударите навлизат все по-навътре в съветската територия. В ранните часове на сряда сутринта най-малко шест съветски района оповестиха за опити за набези с дронове, като при едно от тях са унищожени и развалени четири военнотранспортни самолета на летище в Северозападна Русия. 
През нощта против четвъртък последваха още офанзиви, като бяха свалени още дронове в региона на Москва и Брянска област в Южна Русия, която граничи с Украйна. В резултат на офанзивите летищата в целевите райони бяха принудени да анулират и забавят голям брой полети, напомня още CNBC.   Война с дронове    Русия упреква Украйна за последните набези с дронове, до момента в който Киев продължава да не разяснява, както и до момента. Безспорно е обаче, че безпилотните летателни апарати се трансформират в извънредно значимо оръжие в арсеналите както на Русия, по този начин и на Украйна.    По време на 19-месечния спор Украйна е обект на хиляди съветски безпилотни офанзиви, а нейната енергийна, отбранителна и гражданска инфраструктура е поразявана от рояци дронове иранско произвеждане. Във вторник вечерта Киев заяви, че е отблъснал повече от 20 безпилотни самолета и ракетни офанзиви против столицата.    През последните месеци обаче Русия също е обект на повече набези с дронове, ориентирани към военни бази, летища и хранилища за гориво, както и към квартали в Москва. Експертите са единомислещи, че украинските сили насочват опитите за нахлуване на съветска територия и евентуално от време на време са подпомагани от недоволни руснаци, които са срещу войната.   

Макар че офанзивите с дронове предизвикват главоболия на Москва на военно и политическо равнище, принуждавайки страната да преразпредели комплексите за противовъздушна защита на личната си територия, анализаторите считат, че е малко евентуално те да дестабилизират режима на съветския президент Владимир Путин, в случай че офанзивата не засегне директно елита. 
" Всички тези офанзиви с дронове принуждават съветското министерство на защитата да разпредели ограничавания си брой отбранителни средства по-дълбоко в Русия - да вземем за пример да ги реалокира от фронтовата линия в Москва и летищата на съветската интернационално приета територия ", изяснява пред CNBC Кирил Шамиев, съветски политолог и гостуващ помощник в Европейския съвет за външни връзки. " Това е изключително значимо за тези лимитирани по брой средства като Pantsirs, които са мощни зенитно-ракетни системи, потребни на фронтовата линия, само че в този момент би трябвало да бъдат върнати вкъщи. Това всъщност понижава успеваемостта на армията по фронта на конфликт с украинците ".    Според Шамиев увеличението на нападенията на съветска територия надали ще провокира неспокойствие измежду съветското общество, защото има малко смъртни случаи. Все отново, в случай че безпилотните летателни апарати продължат да се употребяват за набези против по-елитните квартали на Москва, където живеят съдружниците и сътрудниците на Путин, това може да се трансформира в проблем за Кремъл.    " Ако тези безпилотни самолети продължат да поразяват цели в Москва и изключително в случай че убият някой от хората, които са по-близо до Кремъл, това би било сериозен проблем. Кремъл по-скоро би предпочел украинците да удрят военни цели, в сравнение с гражданската политическа инфраструктура в Москва ", безапелационен е Шамиев.   

Ръст на производството на безпилотни летателни апарати  
В средата на август президентът на Украйна Володимир Зеленски разяснява, че Киев работи за доста увеличение на производството на безпилотни летателни апарати, като се стреми да създава такива с друг обхват и разнообразни цели.    " Производството е належащо и ние го усилваме доста. Трябва обаче да систематизираме това, което към този момент се доставя на войските и се употребява. Безпилотните летателни апарати са " очите " и отбраната на фронтовата линия ", споделя той, като прибавя, че " безпилотните летателни апарати са гаранция, че няма да се постанова хората да заплащат с живота си, когато могат да се употребяват те ".    Олександър Мусиенко, боен специалист и началник на Центъра за военни и правни проучвания в Киев, изяснява пред CNBC, че чака офанзивите с дронове да се засилят още повече, защото Украйна усилва вътрешното си произвеждане.    " Мисля, че мащабът на тези офанзиви ще бъде по-голям. Украйна се пробва да употребява разнообразни типове дронове, с цел да прави офанзиви против съветски военни обекти и такива на отбранителната индустрия. Тези дронове могат да трансформират обстановката в руско-украинската война ", подчертава той. " Ние не разполагаме с разнообразни типове ракети, каквито има Русия, само че ще увеличим производството на разнообразни типове дронове. Това е доста значимо за нас ".   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР