Според американски учени компютърните модели показват, че хиперзвуковите оръжия нямат

...
Според американски учени компютърните модели показват, че хиперзвуковите оръжия нямат
Коментари Харесай

US експерти: Хиперзвуковите ракети на Путин са надценени, няма да спасят Русия

Според американски учени компютърните модели демонстрират, че хиперзвуковите оръжия нямат обилни преимущества пред междуконтиненталните балистични ракети нито като скорост, нито като благоприятни условия за отбягване на засичане.

Въпреки това освен Русия, само че и Китай и Съединени американски щати интензивно работят за основаването на разнородни хиперзвукови системи, написа „ Саут Чайна Морнинг поуст”, представен от

Хиперзвуковите ракети са надценени във връзка с скоростта и могат да бъдат открити от системите за ранно предизвестие.

Това се показва в отчет на американски специалисти по сигурността, които допускат, че такива оръжия са сравними по успеваемост с стандартните балистични ракети.

Китай, Русия и Съединени американски щати учат капацитета на тези ракети, които летят на ниска височина и по по-ниска траектория от междуконтиненталните балистични ракети.

Това понижава времето от изстрелването до поразяването на задачата. Също по този начин хиперзвуковите ракети могат да трансформират траекторията си на полет.

Но компютърните модели сочат, че до момента в който хиперзвуковите ракети със система за ускорение на изстрелването летят по-бързо на къси дистанции, те в действителност са по-бавни от междуконтиненталните балистични ракети на огромни дистанции заради по-голямото въздушно противодействие в ниските елементи на атмосферата.

Освен това хиперзвукова ракета в множеството случаи ще бъде забележима за системите за ранно предизвестие, основани в космоса.

„ В последна сметка тези резултати демонстрират, че характерностите и стратегическите последствия от потреблението на хиперзвуково оръжие са почти същите като тези на от дълго време измислените балистични ракети.

Хиперзвуковите оръжия имат скромни преимущества, да вземем за пример в маневреността, само че главните закони на физиката постановат ограничавания върху полета на ниска височина в атмосферата, заради което това оръжие може да се назова еволюционно, само че не и революционно достижение.

Докладът е написан взаимно от специалиста по сигурността Камерън Трейси от Американския нестопански съюз на загрижените учени и специалиста по надзор на оръжията Дейвид Райт от Масачузетския софтуерен институт.

„ Накратко, хиперзвуковите ракети са по-бавни от балистичните в междуконтиненталния обсег. Твърденията, че изобретяването на хиперзвуково оръжие ще редуцира времето за преместване на бойна глава до цел от, да речем, Съединени американски щати, Русия и Китай, са неверни”, написа в отчета.

Освен това сателитните системи могат да наблюдават хиперзвуковите ракети на практика през целия им полет. Високата скорост в атмосферни условия води до обособяване на доста топлота, което оставя ясна диря за инфрачервените датчици.

Съединените щати и Китай се включиха в конкуренцията за създаване на хиперзвуково оръжие и всяка от тези страни има намерение да одобри на въоръжение разнообразни хиперзвукови системи през идващите десетилетия.

Руската хиперзвукова управляема система „ Авангард” е снабдена с нуклеарна бойна глава и се изстрелва към задачата благодарение на балистична ракета UR-100N UTTH с отдалечен обхват на деяние. Китай е създал сходна система, наречена DF-ZF или DF-17 и е провел най-малко девет теста от 2014 година насам.

За разлика от Русия и Китай, Съединени американски щати не създават планиращи хиперзвукови летателни апарати за нуклеарни бойни глави.

В бюджетната декларация за 2021 година Пентагонът изиска 3,2 милиарда $ за проучвания на хиперзвуково оръжие, в това число 206,8 млн. $ за отбранителни стратегии. Това е повече от миналогодишните 2,6 милиарда $, изхарчени са тези цели.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР