Според 25% от анкетираните, мерките са балансирани, на фона на

...
Според 25% от анкетираните, мерките са балансирани, на фона на
Коментари Харесай

Проучване: 61% от фирмите очакват, че ще оцелеят след кризата

Според 25% от интервюираните, ограниченията са уравновесени, на фона на опциите на бюджета и размера на стопанската система на страната ни
61% от компаниите чакат, че ще оцелеят, само че няма да стигнат равнищата преди пандемията. Това сочат резултатите от проучване, направено измежду 200 компании, браншови организации и районни покои, оповестяват от Българската търговско-промишлена палата.

14% считат, че ще доближат до равнището им от преди рецесията. Само за дребна част (4%) рецесията основава пазарни благоприятни условия и те предвиждат, че ще имат по-добри резултати от преди нея. Негативните трендове са налице при 6%, които най-вероятно ще закрият компаниите. Малка част – 3% са отбелязали, че ще задържат бизнеса до края на годината, с цел да употребяват помощта от страната.

За 40 % от участвалите в анкетата са нужни спомагателни ограничения. Според 25% от интервюираните, ограниченията са уравновесени, на фона на опциите на бюджета и размера на стопанската система на страната ни. Около 20% считат, че ограниченията са несъразмерни или ги дефинират като на вятъра разходвани средства, без действителен резултат върху стопанската система. Част от фирмите смятат, че ограниченията са закъснели и са показани постфактум. Има изразени отзиви, че е нужен фокус към най-пострадалите браншове у нас, като да вземем за пример туризма.

От финансовите принадлежности, които държавното управление показа, фирмите дефинират като най-полезна мярката за необезпечени заеми за обезпечаване на ликвидност на МСП до 300 000 лева – съгласно 34% от интервюираните. Безлихвените заеми за лицата в неплатен отпуск и самоосигуряващите се също са избрани като значима мярка за превъзмогване на рецесията. В анкетата компаниите означават, че за някои от схемите лихвените равнища до 10% са прекомерно високи, а достъпът до средствата е извънредно комплициран. Част от предложенията на членовете на Палатата включват и основаването на указател, в който да бъдат обявявани заемите, които са взети, посредством инструментите за спряване с COVID-19, с цел да се ограничи кредитирането на свързани лица и компании и да има проследимост на средствата.

Необходимостта от взаимни решения на равнище Европейски Съюз, а не всяка страна да се изолира в оправянето с проблемите, вследствие от ковид, се показва като значимо изискване за икономическото възобновяване на страните. Гарантираното напредване на артикули, първични материали и капитали, както и поетапно облекчение на ограниченията са измежду водещите цели маркирани от членовете на БТПП. Сериозна част от тях – 38% считат, че политиките би трябвало да са ориентирани към стимулиране на вътрешния пазар и вътрешното търсене в границите на страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР