Споразумението за сътрудничество между КНСБ и столичния кмет Йорданка Фандъкова

...
Споразумението за сътрудничество между КНСБ и столичния кмет Йорданка Фандъкова
Коментари Харесай

КНСБ застава зад Фандъкова за нов кметски мандат

Споразумението за съдействие сред КНСБ и столичния кмет Йорданка Фандъкова от преди четири години е изпълнено, оценката ни за мандата е позитивна. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с кмета Фандъкова, управленията на федерациите на КНСБ, на която са разисквани уговорките от интервала преди локалните избори преди четири години и постигнатото в разнообразни области, съобщи Българска телеграфна агенция.

Кметът на София Йорданка Фандъкова още веднъж съобщи, че през септември ще разгласи дали ще се кандидатира за нов мандат. По думите й в интервала до септември за нея ще е значимо да получи оценка от разнообразни организации за това какво е направила. Тя акцентира, че в никакъв случай не е давала празни предизборни обещания.

Лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че организацията ще поддържа Фандъкова, в случай че тя се кандидатира за нов мандат на идващите избори. Подобна поръчка даде и Съюзът на транспортните синдикати в България.

Общата оценка на КНСБ за поддръжка на избрана кандидатура за кмет на София ще бъде дадена през есента, когато се видят номинациите и готовността им да изпълнят настояванията на синдиката, сподели Пламен Димитров. Той уточни, че управителния орган на Конфедерацията ще одобри послания към всички претендент кметове, ще бъдат декларирани упованията за идващия мандат, ще бъдат направени срещи с претендентите.

Пламен Димитров напомни, че наетите в София са 775 хиляди, от които 95 хиляди са в бюджетните системи. Над 30 % са синдикалните членове в бюджетно финансираните действия, като при тях междинната заплата е малко по-ниска от междинната за София. Пламен Димитров напомни, че междинната работна заплата в София е 37 % по-висока от тази за страната.

От КНСБ регистрираха, че за четири години междинната заплата в София се е нараснала с към 40 %. От синдиката желаеха обаче повече ангажимент в някои области, изключително в областта на обществените услуги, където заплатите изостават. Пламен Димитров уточни, че от КНСБ са поискали от финансовия министър в допълнение 13 милиона лв. за финансиране на общественото подкрепяне през тази есен.

КНСБ чака още до 1 януари заплатите на медицинските експерти в учебното и детското опазване на здравето да стигнат 900 лв., както е заложено в КТД.

Лидерът на СБУ Янка Такева уточни, че абсолютно се извършват всички задължения, поети в груповия трудов контракт, като общината се е заела и с дофинансирането на 12 учебни заведения в София с маломерни паралелки, както и дофинансиране на 23 детски градини с маломерни групи в крайните квартали.

София извърши с 97 % приемът на деца на 5 и 6 годишна възраст в детските градини, имаме проблем с обсега на тригодишните, който в София е 74 %, сподели Такева. Тя обаче чака този проблем да бъде позволен доникъде на идващия мандат, защото строителството на нови градини продължава. Очаква се до две години да бъде решен и казусът с кадрово застраховане с детски учители и помощник-възпитатели.

От здравната федерация регистрираха, че макар нарастването с 10 на 100 на заплатите, възнагражденията на работещите експерти в детски ясли, кухни и градини остават ниски. Има и недостиг на фрагменти, работещите са главно в пенсионна възраст.

От КНСБ оферират въвеждане на допълващи стандарти за делегираните от страната действия за 2020 година. Все още има детски градини, в които единните разходни стандарти не покриват разноските за личен състав, по тази причина от КНСБ оферират въвеждане на допълващ стандарт за втора постройка към детската градина, която да получава в допълнение средства като институция.

От синдиката оферират и 20 % нарастване на стандарта за яслена група към детската градина. Изпълнени задължения в областта на превоза, културата, регистрираха още от КНСБ. В сферата на културата заетите са 3800, междинната заплата е към 1000 лв., проблем е обаче, че има много хора под нея, сподели Пламен Димитров.

Кметът Йорданка Фандъкова акцентира, че София е водещата стопанска система в страната - 40 % от Брутният вътрешен продукт се създава тук. Тя регистрира реализирани значими задания като нарастването на учителските заплати, отсега нататък акцент ще са технологиите и подготовката на младежите в стопанската система, чистата околна среда, както и търсенето на огромен стратегически вложител.

Фандъкова регистрира, че София беше и остава с най-ниските равнища на безработица - за четири години безработицата от 4,3 на 100 се е свила до 2 на 100.

" В обществената сфера сме длъжници на хората, ще работим за повишение на приходите на работещите в тези тежки условия ", добави Фандъкова. Тя поддържа предложенията на КНСБ във връзка с допълващите стандарти
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР