Споразумение за пътна карта, която трябва да защити европейските потребители

...
Споразумение за пътна карта, която трябва да защити европейските потребители
Коментари Харесай

ЕС прие пътна карта срещу скок на енергийните цени

Споразумение за " пътна карта ", която би трябвало да отбрани европейските консуматори от скок на енергийните цени бе реализирано на лидерска среща на Европейски Съюз, на която взе участие и президентът Румен Радев.

Предвижда се въвеждане на съответни ограничения през идващите седмици, само че консенсус е бил реализиран едвам след 11 часа разногласия по разнообразни оферти за по-ниски сметки за сила.

27-те държави-членки на Европейски Съюз спорят от месеци какви взаимни начинания да одобряват, като проблемите идват от забележителните разлики в енергийните миксове на страните. Следващата седмица следва среща на енергийните министри на Европейски Съюз в Люксембург.

Споразумението от срещата на върха предлага " солидна пътна карта за продължение на работата по тематиката за цените на силата ", по думите на ръководителя на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен. В оповестения текст се показва, че в идващите седмици Еврокомисията и страните от Европейски Съюз би трябвало да намерят способи да защитят потребителите от високите цени, " като в същото време запазят световната конкурентоспособност на Европа... и целостта на единния пазар ".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разяснява, че " енергийната рецесия съставлява опасност за вътрешния пазар " на Европейски Съюз и акцентира, че е нужна " оптималната съгласуваност ", с цел да бъде предпазен пазарът. Най-малко 15 страни от Европейски Съюз упорстват за упорит таван на цените и са все по-обезпокоени от стачки и митинги против разноските за живот, каквито към този момент има във Франция, Белгия и така нататък

Сред съперниците на ограничението на цените бе най-много Германия, която се притеснява, че доставките на газ може в последна сметка да се пренасочат към по-доходоносни пазари в Азия.

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че " идващите две или три седмици ще разрешат на Комисията да вкара и осъществя тези механизми ".

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че е реализиран добър прогрес.

" Искахме дружно да ограничим съмненията, които биха могли да бъдат породени от спекулации ", добави той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР