Спор между управляващата коалиция и опозицията в парламента по отношение

...
Спор между управляващата коалиция и опозицията в парламента по отношение
Коментари Харесай

Спор в НС: Какво е договорил премиерът Кирил Петков в САЩ

Спор сред ръководещата коалиция и опозицията в Народното събрание във връзка с това какво е договорил министър председателят Кирил Петков в Съединените щати.

Според ръководещите количеството полутечен газ, което е контрактувано към този момент, ще стигне за три месеца, а съгласно опозицията - за месец. Съмнения има и поради неналичието на терминал, където ще бъдат разтоварени двата танкера, които ще дойдат. От " Продължаваме промяната " не виждат проблем с това. От опозицията позволяват политически сделки.

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание удостовери информацията за два танкера с полутечен газ на цена под тази на " Газпром ", дружно с превоза. Според него контрактуваните към този момент количества ще стигнат за три месеца, само че предстоят още договаряния с Америка.

" Два кораба ще са към 200 милиона кубични метра. Ниската цена е за тези количества, които сега са контрактувани. Предстоят и сделки за дълготрайни контракти, само че щом съумяваме за еднократни доставки да достигнем по-ниска цена, то считаме, че и дълготрайните контракти ще са също с добра цена ", посочи Радослав Рибарски.

От " Демократична България " са на мнение, че с тази доставка умира митът, че България не може без съветски газ.

" Дори да е равна на цената, която е на съветския газ, това за България е удовлетворяващо, тъй като в тази конюнктура на форсмажори ние ще имаме обезпечени доставки на газ. Но изгледите са по-скоро цената да е доста по-ниска. Под забележителна имам поради, както сподели и министър председателят - двуцифрено число надолу като % ", сподели Ивайло Мирчев от " Демократична България "

От Българска социалистическа партия обаче считат, че би трябвало да се водят паралелни диалози за газ с всички вероятни снабдители, наложително и с " Газпром ".

" За Българска социалистическа партия е най-важно да има сигурност в доставките. Затова ние на няколко пъти приказваме, че в случай че е належащо, съгласно нас би трябвало да се водят паралено диалози и с " Газпром ", тъй като в последна сметка кое е най-изгодното за страната би трябвало да бъде водещият претекст ", разяснява социалистът Борислав Гуцанов.

Опозицията твърди, че 200 милиона кубични метра полутечен газ ще ни стигнат за доста по-малко от три месеца, а и няма къде да се разтоварят танкерите. В Гърция няма потенциал, а с Турция нямаме конвенция.

" Тези два танкера са потреблението за към един месец, това е новата информация, която имаме. Каква е цената, къде ще бъдат разтоварени тези танкери, ние не знаем. Позволявам си да напомня, че ние от февруари месец настояваме, че би трябвало да се закупи потенциал в " Ревитуза ". Никакъв потенциал не е закупен и, доколкото знам, потенциал в " Ревитуза " към този момент няма ", съобщи Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

От Движение за права и свободи видяха друго в ниската цена на втечнения газ от Съединените щати.

" Ако има някакви политически сделки, накакви задължения, които министър-председателят се е заел, с цел да получи по-евтин газ, той трабва да излезе пред българската общественост и да каже какви са уговорките на България към тези количества газ, които те ще доставят, другояче има доста съмнителни неща ", разяснява Рамадан Аталай.

От опозицията към момента упорстват да схванат по какъв начин по този начин се е случило, че единствено ние и Полша не получаваме съветски газ, а цяла Европа към момента получава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР