Спор между министъра на транспорта Георги Гвоздейков и бившия вицепремиер

...
Спор между министъра на транспорта Георги Гвоздейков и бившия вицепремиер
Коментари Харесай

Настоящ и бивш министър в спор за спешната медицинска помощ по въздух

Спор сред министъра на превоза Георги Гвоздейков и някогашния вицепремиер и министър на превоза в служебното държавно управление Христо Алексиев поради здравната помощ по въздух.

„ Всичко е готово след сключване на контракта България да има незабавна здравна помощ по въздух в границите на месец или два най-много. Изгубихме месец да го разясняваме това. Бих помолил актуалното държавно управление да ревизира фактическата конюнктура сега, тъй като аз си мисля, че те не са се срещнали какво е направено “, сподели в „ Тази събота “ Алексиев.

Количества в съглашението на служебния кабинет са за взаимност с страни, които желаят да се диверсифицира, сподели той

„ Самият министър Гвоздейков удостовери, че има пет подготвени площадки. Лицензирането им може да стане в границите на седмици. Защо би трябвало да чакаме да има 12 площадки и да дойдат хеликоптерите 2026 година? “, разяснява някогашният вицепремиер.

„ В нашата поръчка беше заложено образование на шест български водачи и образование на медицинските екипи в действителни условия – в хеликоптера. Имаме базите за домуване на хеликоптерите, имаме площадките, имаме и този контракт – хеликоптери с цялостни екипажи, които ще образоват нашите водачи за нашите хеликоптери, които ще дойдат през 2026 година Ние споделяме на хората – не, дано да чакаме 2026 година “, сподели още Алексиев.

Защо закри плана България Хели Мед Сървиз и изхвърли труда на специалистите в кофата, попита той

Последва и коментар от министъра на превоза Георги Гвоздейков след изявлението на Алексиев пред bTV. След като е толкоз угрижен да има хеликоптери, дължи отговори, написа във Facebook той.

Гвоздейков приложи и лист с въпроси:

Защо закри плана България Хели Мед Сървиз и изхвърли труда на специалистите в кофата, откакто осигуриха първият хеликоптер, с цел да започва активността по HEMS още през месец май?Защо е оповестил процедура по Оперативна програма за доставка на УСЛУГА и я разпорежда на външен реализатор (аутсорсинг), а не афишира Оперативна програма за обезпечаване на два хеликоптера на " Сух лизинг " (Под наем без екипаж) в случай, че имаме най-малко осем готови водача и България получава безплатно финансиране по НПВУ за покупка на 6 броя нови хеликоптера и създаване на системата HEMS, с цел да прави тази услуга?Защо приказва лъжи, да вземем за пример за образование на водачи, като договорът е обществен и всеки може да го прочете в портала на АОП и в него няма уговорка за образование на български водачи? Цената може да е отстраняването му, сподели пред Мария Цънцарова министърът на превоза

„ Политическо двуличие е да приказваш за полезността на човешкия живот, когато преди сключване на контракт за придобиване на хеликоптер с български водачи на цена от 2,5 млн. лв. с включени всички разноски за употреба за една година закриваш България Хели Мед Сървиз “, разяснява Гвоздейков.

Георги Гвоздейков Снимка: БГНЕС

„ И по-късно с грижа за човешкия живот от парите на данъкоплатците, за които си угрижен, правиш поръчка за 18 млн. лв., възлагаш я на непозната компания с непознати водачи без включено образование на български екипажи. Г-н Алексиев, Разликата са едни 8 млн. лв. на данъкоплатците, които можем да влагаме в успеваемост, човешки фактор, да проведем образования на медицински и летателни екипажи, да подсигурим нови услуги в превоза, да подобрим действителни проблематични сектори в инфраструктурата. Цената и изискванията, които сте заложили в този контракт не избавя животи ", написа още той.

 „ С господин Гвоздейков очевидно имаме ценностни, концептуални и кардинални разлики, по тази причина по тази тематика няма да влизам в непотребни полемики. Вече показах моето мнение. Но не мога да остана апатичен, когато ме упрекват, че споделям „ лъжи “ и изключително хора, които очевидно не са осведомени с цялостната документи и в действителност условия “, уточни в позиция на някогашния вицепремиер и министър на превоза Алексиев, изпратена до bTV.

Христо Алексиев

„ Офертата на определения реализатор за незабавна здравна помощ по въздух е неразделна част от контракта, според Закона за публичните поръчки и там категорично е записано, че изпълнителят ще обучи шест броя български водачи. Съвсем правилно се погрижих цялата информация по документите да е налична в Министерство на превоза и известията, просто някой би трябвало да се запознае с нея. Оставам с усещане, че господин Гвоздейков желае да изпрати незабавната здравна помощ по въздух в далечното бъдеще. Човешкият живот няма цени и отлагането на ХЕМС не прави чест на никое българско ръководство “, показва още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР