Спомените за травматично събитие могат да се завръщат отново и

...
Спомените за травматично събитие могат да се завръщат отново и
Коментари Харесай

Откриха къде се крият лошите спомени, които водят до беди

Спомените за травматично събитие могат да се завръщат още веднъж и още веднъж, дълго откакто моментът е отминал.

Това може да докара до посттравматично стресово разстройство.

Знаем, че региона на мозъка, наречена хипокампус, играе централна роля във образуването на паметта. Въпреки това природата на дълготрайното предпазване на травматичен спомен остава неуловима.

В ново проучване учени от Калифорнийския университет обрисуваха някои от основните механизми, посредством които спомените за изживян смут се консолидират.

" Ако знаем повече за повтарящите се неприятни мемоари, ще бъдем по-добре оборудвани против тях ", декларират учените.
 
 

В извършения опит вземат участие мишки, които са подложени на стресово събитие посредством електрически ток.

Месец по-късно те са върнати на същото място, с цел да си напомнят претърпяното. Когато осъзнават къде са се вцепеняват от смут.

Мишките са оборудвани с техника, която наблюдава реакциите им.

Внимателното разглеждане на разнообразни мозъчни проби разкрива устойчиво подсилване на връзките в дребна група неврони на паметта в това, което е известно като префронтален кортекс (PFC) – област, виновна за вземането на решения и когнитивното държание.

Допълнителни проби демонстрират, че когато тези характерни неврони на паметта са прекратени, мишките не са в положение да си напомнят интензивното възприятие на боязън, макар че към момента осъзнават контузията.

С други думи, невроните на PFC паметта образуват физическите структури за неприятните мемоари.

„ Веригите на префронталната памет са тези, които прогресивно се укрепват след травматични събития и това подсилване играе сериозна роля за това по какъв начин спомените за боязън узряват до нормализирани форми в мозъчната кора за непрекъснато предпазване “, споделя неврологът Jun-Hyeong Cho.

Изследователите възнамеряват да видят дали селективното намаляване на веригите на паметта на PFC ще потисне неприятния спомен, който кара потърпевшите да изживяват ужаса още веднъж.

Тези проучвания са извънредно значими за лекуване на психологични разстройства, свързани с травматични преживявания, написа sciencealert.com, представен от vesti.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР