Венелин Петков припознал журналистиката като свое призвание чак в трети

...
Венелин Петков припознал журналистиката като свое призвание чак в трети
Коментари Харесай

Едва ли сте подозирали за тази част от миналото на Венелин Петков, преди да стане журналист той има любопитно минало

Венелин Петков припознал публицистиката като свое предопределение чак в трети курс в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”, където учел британска лингвистика. Директорът на „ Новини, настоящи излъчвания и спорт ” в Би Ти Ви мечтаел първо да е космонавт, а след това като младеж се заинтересувал от актьорството.
Венелин, който е прочут и като водещ на Новините по Би Ти Ви, заобичал изкуството, до момента в който учел в езиковата гимназия „ Ромен Ролан ” в родния си град Стара Загора. Там попаднал в компанията на артиста, композитор и артист Стефан Вълдобрев и дружно играели в театрална натрупа. За разлика от изпълнителя на „ По-полека ”, който станал звезда измежду съучениците си и решително вървял към сбъдването на фантазията си, Венелин трансформирал ползите си и след дипломирането си записал британска лингвистика.

Изборът му няма нищо общо и с детската му фантазия да стане космонавт. Венелин е обяснявал тази си пристрастеност с обстоятелството, че е от поколението, което е израснало с достиженията на руските и български космонавти. А и татко му е лекар на техническите науки, който цялостен живот се е занимавал с галактически проучвания. Майка му пък е юрист.
„ Така че с изключение на тази детска фантазия, която беше класическа за множеството момчета от нашето потомство, у дома имах спомагателен тласък. Идвали са на посетители учени от руския съюз ”, споделял е Венелин и е допълвал, че в дома им са гостували и космонавти, които също по този начин са и водачи.
Той към момента помни роман на един от тези другари на татко си. Тогава, при започване на 80-те години, таман била излязла и първата серия на именитата поредност „ Междузвездни войни ”, която мощно впечатлила Венелин.

„ Говорехме си и за лазери, и за галактически кораби. Той сподели: „ Това във кино лентата не е правилно. Лазерът не провокира детонация. Той реже самолета, както ножът реже масло ”. Този роман съм го запомнил и от този момент ми е останал този интерес към технология и просвета, авиация, космонавтика ”, казвал е журналистът.
Той не станал космонавт, тъй като последователно се оказало, че математиката напълно не му е силата. Избрал да учи британска лингвистика. В трети курс показал интерес към публицистиката и кандидатствал за работа във вестник „ 24 часа ”. Не го потърсили, само че пък след няколко месеца изненадващо му се обадили от редакцията на Българска телеграфна агенция. Предложили му работа като редактор в „ Международната редакция ”. По-късно Венелин схванал, че сътрудници от вестника трансферирали някои документи в Българска телеграфна агенция. Бъдещият публицист се трудел старателно и дневно пишел почти 20 дописки. Най-голямото му благополучие било, когато чуел да ги четат съвсем едно към едно в „ По света и у нас ” по Българска национална телевизия. През 1996 година Венелин спечелил стипендия фондация „ Фулбрайт ” и отпътувал в Съединени американски щати, с цел да продължи образованието си.

Петков има магистърска степен по телевизионна и радиожурналистика от най-стария факултет по публицистика в света в Университета на Мисури (Колумбия). По време на следването си работи в локалния филиал на телевизионната верига NBC, а също и във филиала на радио веригата NPR. Никак не му било, нищо, че имал стипендия. Тя била единствено за първите два семестъра, а третият Венелин трябвало да оправи самичък. Той кандидатствал за асистентско място в университета.
„ Едновременно работех като учител, като кореспондент в малкия екран ”, споделял е журналиста. В същото време бил ангажиран с дипломирането си като магистър. Натоварването било отвратително, преумората и недоспиването – всекидневие. Венелин даже нямал легло месеци наред и спял на пода. Това не го депресирало, в противен случай. По-важно за него от комфорта било да си изучи занаята.

След дипломирането си кандидатствал стаж в CNN, където остава на работа като асоцииран продуцент. Работел две години и мислел да остане трайно в Съединени американски щати. Само че в програмата, по която отпътувал, имало едно изискване. След края й трябвало да се върне в родната си страна за минимум две години. Венелин Петков се завърнал и постъпил на работа в Българска национална телевизия, а след няколко месеца приел поканата на новосъздадената телевизия Би Ти Ви и почнал работа като кореспондент и водещ на новините в партньорство с Гена Трайкова, с която дълго време бяха двойка и в живота. По-късно той се издига до продуцент на рубриката „ Би Ти Ви документите ”, която започва при започване на 2007 година, написа „ Уинекд “.

Венелин слиза от екрана на „ Би Ти Ви новините ”, с цел да поеме поста на шеф „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ в Би Ти Ви през февруари 2014 година В свободното си време журналиста кара уиндсърф. Изтъквал е, че това не е просто спорт, а метод на живот и показва вътрешна настройка. „ Всеки човек е плод на това, което е приключил ”, акцентира Венелин Петков, когато са го питали дали, в случай че има опция да се върне обратно, ще направи същите избори.
Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР