СподелиЙеменските бутновници – хуси, който отвлякоха кораба Галакси лийдър“, на

...
СподелиЙеменските бутновници – хуси, който отвлякоха кораба Галакси лийдър“, на
Коментари Харесай

Хусите искат спиране на войната между Израел и Хамас, за да преговарят за отвлечения кораб с българи

Сподели
Йеменските бутновници – хуси, който отвлякоха кораба „ Галакси лийдър “, на борда на който има двама българи, желаеха прекъсване на войната на Израел против Хамас.

Хамас е организация, оповестена за терористична от Съединени американски щати, Европейския съюз и редица други страни.

За отвличането на кораба оповестиха в неделя силите за защита на Израел. Българи са капитанът и първият асистент капитан, сподели в понеделник основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

„ Ако Америка и Израел спрат да убиват палестинците в Газа и донесат вода, медикаменти и храна, тогава ще могат да приказват за израелския транспортен съд “. Това написа членът на Върховния политически съвет на Йемен Мохамед Али ал Хуси е профила си в „ Екс “.

Той добави: „ Това, което направиха йеменските военноморски сили, е в сходство с правилото на взаимност “.

Съединените щати и Англия осъдиха отвличането на кораба в Червено море и приканиха за незабавното освобождение на съда и екипажа му.

„ Превземането на моторния транспортен съд „ Галакси лийдър “ (Galaxy Leader) от хусите в Червено море е жестоко нарушаване на интернационалното право “, сподели представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър. Той прикани за „ незабавното освобождение на кораба и неговия екипаж “.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати добави още, че Вашингтон ще се съветва със съдружниците и сътрудниците от Организация на обединените нации за целесъобразни последващи стъпки.

Организация на обединените нации също изрази безпокойствие по отношение на отвличането на товарния транспортен съд. „ Следим със съществено безпокойствие известията “, означи Стефан Дюжарик, представител на генералния секретар на международната организация Антониу Гутериш.

Плавателният съд е с 25-членен екипаж от Украйна, България, Мексико и Филипините.

Той „ нелегално е взет на абордаж от боен личен състав с хеликоптер “ на 19 ноември и сега се намира в региона на пристанището Ходейда в Йемен, се споделя в изказване на притежателя на кораба в понеделник.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху дефинира завземането на кораба като „ още един акт на ирански тероризъм “. Иран, като се изключи че финансира Хамас, която извърши масирано нахлуване против Израел при започване на октомври, поддържа и хутите.

Те са формация, която управлява северната част на Йемен. Тя нападна Израел с ракети в взаимност с Хамас, която е оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

Освен това хусите споделиха, че ще нападат и всички кораби, които са ръководени от израелски компании или плават под израелски байрак. В края на октомври те оповестиха, че са изстреляли безпилотни самолети и ракети по Израел.

Корабът „ Галакси лийдър “, плаващ под бахамски байрак, е регистриран под името на английска компания, която е отчасти благосъстоятелност на израелския магнат Ейбрахъм Унгар.

По време на отвличането плавателният съд е бил даден чартърен на японската компания Nippon Yusen, удостовери в понеделник японското държавно управление.

Япония потърси помощта на саудитските, оманските и иранските управляващи, за бързо освобождение на кораба и неговия екипаж.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР