СподелиПроф. Кирил Топалов получи годишната държавна награда Св. Паисий Хилендарски“

...
СподелиПроф. Кирил Топалов получи годишната държавна награда Св. Паисий Хилендарски“
Коментари Харесай

„Човек не влиза в глупави битки“: Кирил Топалов с държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“

Сподели
Проф. Кирил Топалов получи годишната държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски “ на гала в Министерския съвет.

Отличието му връчи министър председателят акад. Николай Денков.

„ Това, което всички ни сплотява е оценката, че тази премия отива при един от красивите мозъци на България. С интелекта и скромността си той сподели на България по какъв начин би трябвало да наподобява един интелектуалец, който държи на правилата и морала “, сподели министър председателят Денков при връчването на премията.

Той цитира думи на проф. Топалов, който споделя, че най-важното е „ човек да не влиза в глупави борби “, а единствено във значимите, в които би трябвало да отбрани себе си, фамилията си, различен човек, правилата си или родината си.



На церемонията участваха още министърът на културата Кръстю Кръстев, който също насочи одобрение и ръководителят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

„ Проф. Топалов е една от най-големите фигури в актуалната българска нематериалност “, уточни министър Кръстев. Той напомни моменти от биографията на проф. Кирил Топалов и уточни, че със своята дългогодишна активност си е спечелил престижа на ренесансова персона.

Това е най-високата държавна премия в региона на културата и духовността. Журито беше изправено пред сложна задача, тъй като кандидатурите бяха доста на брой и бяха доста почтени, означи акад. Ревалски.

От своя страна проф. Кирил Топалов благодари за оказаната му чест и означи, че това е премията, която го радва най-вече, защото той е посветил живота си на възрожденската история и литература.



„ Народът е като обособения човек, изтрий му паметта и той става различен човек “, означи той пред присъстващите на церемонията.

Изтъкнатият публицист, драматург, киносценарист, книжовен историк и критик, преводач, посланик и държавник проф. Кирил Топалов е отличен за неговия извънреден принос в развиването на националната културна еднаквост и духовни полезности.

Държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски ” е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 година

Тазгодишният ѝ притежател бе избран от комисия, ръководена от акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българската академия на науките.

Носители на наградата до момента са били проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров, Димитрина Георгиева Гюрова-Савова, Надежда Драгова, акад. Людмил Стайков и други

Българска телеграфна агенция напомня, че в края на октомври Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ означи 80-ата годишнина на проф. Кирил Топалов с показване на две книги – автобиографичния му разказ „ Живот по наложителност “ и сборника „ Хоризонти на словото “.

През септември проф. Топалов стана носителят на специфичната премия на София за изключителни достижения в региона на културата.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР