Някои диабетици смятат, че нивото на кръвната захар се повишава

...
Някои диабетици смятат, че нивото на кръвната захар се повишава
Коментари Харесай

Стрес и мазни храни: Какво влияе на кръвната ни захар?

Някои диабетици считат , че равнището на кръвната захар се покачва само от потреблението на сладкиши. Други са уверени, че могат да ядат сушени плодове в неограничени количества. Трети пък се чудят дали в случай че страдат от инсулинова устойчивост могат да пият алкохол.

На всички тези въпроси хората могат да получат отговор непосредствено от медиците във ВМА-Варна в интервала 13-30 май. Там е оповестена седмица на безплатните съвещания с ендокринолог, както и проучване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет.

За задачата обаче хората би трябвало да си запишат авансово час за обзор (052/386 396 или 052/386 339), оповестяват от лечебното заведение в морската ни столица.

 „ Хъркане през нощта, диабет и меланхолия “: 15 аргументи за хроничната отмалялост Любопитно 8 мин. „ Хъркане през нощта, диабет и меланхолия “: 15 аргументи за хроничната отмалялост  Лекари предизвестяват да внимаваме с рискова нова диета Светът 4 мин. Лекари предизвестяват да внимаваме с рискова нова диета  Отново недостиг на инсулин: На 29 февруари отпада възбраната за неговия експорт България 3 мин. Отново недостиг на инсулин: На 29 февруари отпада възбраната за неговия експорт  ИАЛ е проверила 21 склада на едро за съществуване на инсулин България 2 мин. ИАЛ е проверила 21 склада на едро за съществуване на инсулин  „ Хъркане през нощта, диабет и меланхолия “: 15 аргументи за хроничната отмалялост Любопитно 8 мин. „ Хъркане през нощта, диабет и меланхолия “: 15 аргументи за хроничната отмалялост  Лекари предизвестяват да внимаваме с рискова нова диета Светът 4 мин. Лекари предизвестяват да внимаваме с рискова нова диета  Отново недостиг на инсулин: На 29 февруари отпада възбраната за неговия експорт България 3 мин. Отново недостиг на инсулин: На 29 февруари отпада възбраната за неговия експорт  ИАЛ е проверила 21 склада на едро за съществуване на инсулин България 2 мин. ИАЛ е проверила 21 склада на едро за съществуване на инсулин

Междувременно обаче  btvnovinite.bg се съветва с водещи ендокринолози в страната и събра някои малко известни обстоятелства за кръвната захар и диабета. Ето какво най-често може до докара до повишението на кръвната ни захар:

Продуктите „ без захар ”

Надписът може да бъде открит върху етикетите на голям брой артикули, само че това не значи, че те не покачват равнищата на кръвната захар. Добре е да знаете, че подсладителите също съдържат въглехидрати . А разпадането на въглехидратите водят до образуването на захари.

Ето за какво би било добре, когато четете етикета на даден артикул, да ревизирате дали в него няма сорбитол, ксилитол, еритритол, малтилол и други сходни, които приключват на „ ол ”. Обърнете внимание и на това, какво е количеството на въглехидратите.

Твърде мазните храни

Менюто, което е прекомерно богато по едно и също време на въглехидрати и мазнини, може да докара до продължително повишение на кръвната захар. Проблемът е в това, че мазнините забавят храносмилателните процеси. Така въглехидратите навлизат в кръвта по-бавно, което води до по-плавно, само че и по-продължително (в рамките на 3-4 часа) повишаване на кръвната захар и надлежно до синтезирането на по-малко инсулин.

А това е сериозен проблем при съществуването на инсулинова устойчивост. По тази причина експертите нормално поучават диабетиците да не прекаляват с мазните храни, изключително в композиция с прекалено много въглехидрати.

Хляб ът и тестени те произведения

Питали ли сте се в миналото дали има разлика сред геврека, багетата, земелките, чибатата и другите типове самун?! Калориите в геврека и багетата се равняват на тези в 5-6 филийки самун. Понякога в тях има повече въглехидрати, в сравнение с и в най-обикновения самун.

Ето за какво експертите предлагат на хората с диабет , когато им се дояде геврек, багета или франзела, да изяждат единствено половината от нормалното количество или да избират такива, които са направени от пълнозърнесто брашно или от лимец наппимер.

За страдание цветът на хляба не всеки път е гаранция, че той е подготвен от небогати на въглехидрати брашна. Понякога към белите брашна просто се прибавя оцветител, тъй че купувайте диетичен самун единствено от потвърдени фурни.

Различни болести

Нивото на кръвната захар се покачва тогава, когато тялото се бори с някакво инфекциозно заболяване. Това се случва и когато човек се дехидратира мощно. Причината не е единствено в лишаването на тялото от постоянен банкет на вода, само че и в редица болести.

Ето за какво експертите поучават диабетиците да пият задоволително минерална вода, до момента в който са заболели. При съществуването на други хронични положения те би трябвало да обсъдят вероятността от дехидратация с персоналния си доктор, а той да ги посъветва какво количество да пият всеки ден.

Ежедневният стрес

По време на стрес равнищата на някои хормони скачат нагоре, а това води до внезапно повишение на кръвната захар. Затова ендокринолозите постоянно поучават хората с преддиабет и диабет да посещават курсове по йога, да медитират и да вършат дихателни извършения всяка заран. Слушането на музика и диалозите с другари също биха могли да оказват помощ в преодоляването на напрежението и понижаването на кръвна захар.

Алкохолните питиета

Чистият алкохол би могъл да намали равнищата на захар в кръвта, от време на време даже да докара до хипогликемия. Затова диабетиците наложително би трябвало да хапват по нещо, когато подвигат чаши за наздравица. Така те ще балансират кръвната си захар и няма да изпаднат в потрес. Освен това след потреблението на спиртни питиета те не трябва да си слагат инжекция с инсулин.

И още…

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с нараснали равнища на кръвната захар, което с течение на времето води до съществено увреждане на сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите.

Симптомите на диабета могат да бъдат нараснала жадност, постоянно уриниране, съхнене на устата, нараснал апетит, наддаване на тегло. Захарният диабет вид 1 всекидневно настава остро, до момента в който вид 2 нерядко се открива инцидентно при премерване на кръвната захар или гликирания хемоглобин.

При 32% от хората още при слагане на диагнозата захарен диабет вид 2 са налице едно или повече от затрудненията му. Именно по тази причина ранната диагностика и контролът на кръвната захар, респективно на гликирания хемоглобин, са от извънредно значение, безапелационни са ендокринолозите от ВМА-Варна.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР