СподелиПортугалската дясноцентристка коалиция Демократичен съюз спечели парламентарните избори, съобщи лидерът

...
СподелиПортугалската дясноцентристка коалиция Демократичен съюз спечели парламентарните избори, съобщи лидерът
Коментари Харесай

Дясноцентристкият Демократичен съюз спечели парламентарните избори в Португалия

Сподели
Португалската дясноцентристка коалиция Демократичен съюз завоюва парламентарните избори, заяви водачът ѝ Луиш Монтенегро, представен от Ройтерс, оповестява Българска телеграфна агенция.

Все още обаче не е ясно дали ще тя може да ръководи без поддръжката на крайнодясната партия „ ШЕГА! “ (в превод от португалски: „ Стига към този момент! “ или „ Достатъчно! “), с която отхвърля да договаря, отбелязва организацията.

Демократичният съюз и неговите сътрудници в Мадейра завоюваха минимум 79 места в 230-местния парламент, изпреварвайки Социалистическата партия с двама депутати. Парламентарното посланичество на „ ШЕГА! “ се усили над четири пъти, като към този момент тя получава най-малко 48 депутати. След окончателното броене на бюлетините от чужбина ще бъдат разпределени още четири места.

„ Демократичният съюз завоюва изборите “, съобщи Монтенегро пред група възторжени поддръжници в ранните часове на деня, като добави, че е от решаващо значение партиите в новия парламент да работят отговорно и „ да се съобразят с желанието на португалския народ “. Той повтори предизборното си заричане да не разчита на поддръжката на десните популисти за сформиране на държавно управление.

Резултатът от изборите акцентира политическия уклон към крайната десница, следен в цяла Европа, разяснява Ройтерс. Португалия, която се върна към демокрацията след рухването на фашистката тирания преди 50 години, дълго време беше считана за ваксинирана против възхода на десния популизъм на континента.

Основният противник на Монтенегро – водачът на Социалистическата партия Педро Нуно Сантош, призна провалянето си. Социалистическата партия, която е на власт от 2015 година насам, остана втора с минимална разлика, само че Сантош изключи опцията да поддържа програмата на Демократичния съюз.

Социалистическата партия изостава от Демократичния съюз в анкетите, откогато министър председателят социалист Антонио Коща подаде оставка през ноември поради следствие за корупция.

Сантош през днешния ден акцентира, че неговата партия ще оглави опозицията, която не може да бъде оставена в ръцете на „ ШЕГА! “.

Крайнодясната партия организира акция с антисистемно обръщение, като се зарече да изкорени корупцията и изрази неприязън към „ несъразмерната имиграция “. Лидерът на „ ШЕГА! “ Андре Вентура сподели пред публицисти, че резултатите от изборите „ ясно демонстрират, че португалците желаят държавно управление на Демократичния съюз и „ ШЕГА! “. По-рано той съобщи, че в случай че Монтенегро продължи да отхвърля да договаря, ще носи отговорността за всяка политическа неустойчивост.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР