СподелиИзкуственият интелект навлиза все повече в работата на архивите по

...
СподелиИзкуственият интелект навлиза все повече в работата на архивите по
Коментари Харесай

Доц. Михаил Груев само за ДЕБАТИ.БГ: Изкуственият интелект навлиза все повече в работата с архиви

Сподели
Изкуственият разсъдък навлиза от ден на ден в работата на архивите по света. Това изясни в изявление за ДЕБАТИ.БГ ръководителят на Държавна организация „ Архиви “ доцент доктор Михаил Груев.

„ Той (изкуственият разсъдък, бел. ред.) се употребява за разчитане на ръкописи, за разчитане на текстове на езици, които са непознати за съответната страна, непознати за хората, които обработват съответните документи “, изясни доцент Груев.

По думите му въпросът за въвеждане на тези технологии е подложен и на среща на ръководителите на европейските архиви.

„ И защото става въпрос за доста безценен артикул, който не всеки може да си разреши да има, а и това е технология, която доста бързо се развива и усъвършенства, там беше взето решение да се търсят средства от Европейската комисия за изцяло решение на този въпрос в границите на Европейски Съюз. Тоест, да се отдели запас, с цел да могат архивите в Европейски Съюз да могат да бъдат снабдени с тази технология “, сподели още ръководителят на ДАА.

Темповете на дигитализацията на архивите в България са се ускорили през последните години. Въпреки това размерът на цифровите копия съставлява едвам към 1 % от общия фонд.

Обемът цифрови архиви пораства с към 10 терабайта годишно, изясни Михаил Груев, като се работи и по опцията за предпазване на тази информация в така наречен облачно пространство.

По Плана за възобновяване и резистентност държавната организация ще получи два бук скенера и 4 станции за фотографско снимане, стана ясно още от думите на доцент Груев.

Всички цифровизирани документи са налични през осведомителната система на организацията.

Цялото изявление с ръководителя на ДАА четете на следващия ден.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР