СподелиДепутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък

...
СподелиДепутатите приеха на първо четене промени в Закона за данък
Коментари Харесай

На първо четене: Не плащаме, ако не ни издадат касов бон

Сподели
Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС), с които се вкарва мярката получателят по доставка
да не заплаща цената на същата, когато доставчикът не издаде касова записка.
Мярката е заложена в измененията на Закона за Данък добавена стойност, а текстовете бяха утвърдени със 102 гласа „ за “. 43-ма депутати бяха срещу, а 21 се въздържаха, оповестява Българска телеграфна агенция.

С гласуваните на първо четене текстове се резервира нулевата ставка Данък добавена стойност за самун и брашно и
понижената 9-процентна ставка Данък добавена стойност за ресторантьорите.
Разпоредбите плануват удължение до 30 юни 2024 година на периода за използване на нулева ставка на налога за доставката на самун и брашно,

и удължение до 31 декември 2024 година на периода за използване на понижена ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорски и кетъринг услуги.

В отчета на водещата Комисия по бюджет и финанси се показва, че с текстовете се вкарва нов предел за регистрация в размер на 166 000 лева, с което се цели основаването на актуален и банален режим за дребните предприятия в сходство с инструкция на Европейския съюз.

Въвежда се обвързване за лицата, извършващи в търговски обект ресторантьорски услуги, чиито продажби се ръководят от програмен продукт, за тази активност в обекта да употребяват единствено програмен продукт, включен в обществения електронен лист на софтуерите за ръководство на продажби в комерсиалните обекти на Национална агенция за приходите и да ползват реда и условията към лицата, избрали да употребяват програмен продукт, избран с Наредбата Н-18 от 13 декември 2006 година
ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи сложиха условия към ПП-ДБ, с цел да поддържат измененията в данъчните закони
ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи слагат условия към финансовия министър Асен Василев и ПП-ДБ, с цел да поддържат предложенията за промени в данъчните закони на първо четене, заяви БНР.

След вчерашните рецензии на предлагането за понижаване на прага от 10 000 на 5000 лв., от който заплащанията би трябвало да стават единствено по банков път, през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се разгневи на концепцията за по този начин наречения „ бонус-донос “ – финансов тласък против информация за укрити налози.

Борисов похвали министър Асен Василев за смяната в метода му в последните дни, изразяваща се в добра работа с специалистите на ГЕРБ, само че подсети:
Ако, дублирам, господин Василев работи по метода, по който е сега и се договорим, че сред първо и второ четене това ще се случи, тогава ще действаме по един метод. Ако не се договорим – по другия метод, тъй като няма доносите да ги трансформираме в държавна политика. Сега, извинявайте, Държавна сигурност и Българска комунистическа партия ми пристигнаха до гуша към този момент с назначенията в Столична община и на всички места. Хайде, престанете! “
Проблемът е, че вероятно отменяне на първо четене на предложенията за промени в данъчните закони значи, че те не могат да бъдат внасяни още веднъж през идващите три месеца, а това на процедура ще докара до неспособност за приемане на Бюджета за идната година

От Движение за права и свободи отхвърлиха опцията за бламиране на данъчните промени, само че против приемане на техните условия.

„ Не, нищо не е неодобрено! Нека да забележим сътрудниците и с другите какво ще вършат. Смятам, че няма да се стигне до там. Между първо и второ четене ще има голям брой корекции, които ние ще предложим “, разяснява Делян Пеевски.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР