Специално за auto-press.net от Солвейг Греве, Global Press, Гросгерау, Германия

...
Специално за auto-press.net от Солвейг Греве, Global Press, Гросгерау, Германия
Коментари Харесай

Yaris Cross - икономичен малък SUV с офроуд талант

Специално за auto-press.net от Солвейг Греве, Global Press, Гросгерау, Германия

Yaris Cross беше показан през 2021 година и от този момент се трансформира в един от шлагерите в продажбите на Toyota в Европа. Повече от 77 000 единици са продадени единствено през първата половина на 2022 година Mалкият SUV, който се предлага единствено като хибрид е с опционално задвижване на четирите колела.

Като най-малкият SUV на Toyota, Yaris Cross се подрежда под C-HR, RAV4 и Highlander. Той споделя технологията с стандартния Yaris, построен е на платформата GA-B, само че е с девет сантиметра по-висок и цели 24 сантиметра по-дълъг. С тези размери той към този момент захапва компактния клас. И двете версии на Yaris се създават в завода на Toyota във Валансиен във Франция.

Yaris Cross със своята ъглова каросерия и солидни калници ясно се откроява от многочислените представители в този сегмент. В черно със златист покрив и огледала за назад виждане в същия цвят привличаше всеобщо одобрителните погледи до момента в който го тествах.

Достъпът до интериора е елементарен, защото човек от дълго време се е научил да цени това в SUV модел, даже и да не е безусловно по-възрастен жител. Позицията на седене се възползва от малко по-високия луфт и обезпечава добър взор към пътната конюнктура. Пространството вътре не е впечатляващо, само че това бихте очаквали в този клас. Въпреки това седите комфортно начело, без да пречите съществено на пасажера. Отзад дребната вътрешна широчина и C-колоната тъкмо до главата лимитират ненапълно чувството за шир.

В взаимозависимост от оборудването, задните седалки могат да се сгъват в съответствие 60:40 или 40:20:40. Върху получената товарна повърхност, която за жалост не е напълно равна, могат да се поберат до 1097 литра багаж. В пилотската кабина е прелестно, че Toyota се въздържа малко с цифровизацията. Както и преди, вътрешната температура може да се управлява посредством бутони, контролите са ясно подредени и лесни за четене.

Ако акустиката на системата за предизвестие при овакантяване на лентата ви нервира, можете просто да я изключите с натискането на един бутон. 9,0-инчовият мултимедиен екран в центъра е ясно забележим, работата с добре структурираното меню бързо се трансформира в детска игра, а Android Auto и Apple Car Play също могат да бъдат интегрирани тук без кабелна връзка.

Има и конфигурируем 7,0-инчов мулти-информационен екран, който демонстрира друга информация. Допълнителна информация се проектира непосредствено върху предното стъкло посредством head-up екрана, който се заплаща в допълнение. Детайл, който в действителност е прочут единствено при коли от по-висок клас.

В Yaris Cross също японците употребяват безжично цялостно хибридно задвижване от четвърто потомство, което към този момент е на 25 години и непрестанно се усъвършенства. 1,5-литровият бензинов мотор с три цилиндъра и 92 к.с. реализира систематична мощ от 116 к.с. в тестовия автомобил в композиция с електрически мотор с 80 к.с. на предната ос.

Уникалната тук измежду дребните SUV с хибридно задвижване е електрическата система AWD-i, която работи с спомагателен електрически мотор на задната ос, който активизира 5,3 к.с., когато е належащо. В естествени обстановки разпределението на мощността сред предния и задния мост е 100:0, при задвижване на предните колела, съотношението се трансформира до най-много 40:60 съгласно условията. Ако едно или повече колела изгубят сцепление, системата ги стопира автоматизирано и пренасочва задвижващата мощ.

С натискането на един бутон можете да избирате сред три режима на каране, измежду които и „ сняг “, и по този метод да регулирате реакцията. По-добре е обаче да избягвате сложни терени, само че задвижването на четирите колела в дребния японец е много уместно като помощно средство за повече сцепление, да вземем за пример на хлъзгави повърхности.

В осведомителния лист Toyota дава обещание общоприет разход от 5,1 литра на 100 километра за Yaris Cross. При шофиране в града или на изсъхнало с деликатен крайник на газта даже задвижването на четирите колела е прелестно спестовно с по-малко от пет литра. На автомагистралата при цялостно натоварване от време на време беше малко под осем литра.

Както при Yaris, Toyota Safety Sense също е на борда, комбинирайки разнообразни системи за подкрепяне, като отдалечен радар, предизвестие за овакантяване на лентата и помощник за спешно прекъсване. Включено е и различаване на пътни знаци, което за жалост не дава непрекъснато вярна информация за ограничаването на скоростта. За да избегнете неприятни изненади, по-добре си отваряйте очите, в сравнение с да се доверявате на камерата.

С цена, започваща от 29 060 евро, цялостният хибрид Toyota Yaris Cross със задвижване на четирите колела не е тъкмо преференциална договорка. Добавянето на екстри като отопляем волан, отопление за лидера и предния пасажер, електрическа задна врата със датчик за крайници, 18 инча и хед-ъп екрани отива на цена от 34 390 евро. Фината животинска кожа от вътрешната страна и покривът, потънал в топло злато, както и пакетът със страхотната музикална система JBL костват спомагателни 490 евро.

Спецификации, Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid 4x4:
Дължина / широчина / височина: 4.81 / 1.76 / 1.59 метра
Двигател: 3-цилиндров бензинов
Работен размер: 1490 куб.см
Батерия: 0.8 кВтч, 178 В литиево-йонна
Комбинирана систематична мощ: 85 кВт/116 к.с
0 до 100 км/ч: 11,8 секунди
Максимална скорост: 170 км/ч
Разход на гориво смесен цикъл WLTP: 5,1 литра Супер/100 км
Емисии на CO2 (WLTP): 115 г/км
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР