Специално за auto-press.net от Микел Томсагер, член на журито AutoBest,

...
Специално за auto-press.net от Микел Томсагер, член на журито AutoBest,
Коментари Харесай

Ново Maserati идва на ток или бензин, но бихте предпочели елварианта

Специално за auto-press.net от Микел Томсагер, член на журито AutoBest, Bil Magasinet, Дания

- Вече няма да чуете Maserati, преди да го видите, само че това не го прави отегчителен.
- Новият Gran Turismo Folgore слага нов стандарт за наслаждение от шофирането на електрически коли с вълнуваща тишина

Ако слушате коли, надали има по-емблематичен авто тон от дълбокото ръмжене на V8 мотор на Maserati. Той е въплъщение на положителния тон на мотора, олицетворен от началната периодичност във френския филм за положително чувство " The Intouchables " от 2011 година Maserati е повече от наясно с облагата в тази част от ДНК на марката. Въпреки това новото Maserati Gran Turismo е доста по-тихо и в действителност това е най-интересното. Новото Maserati Gran Turismo се предлага както с електрически, по този начин и с V6 бензинов мотор, само че вие бихте предпочели електрическата версия. Не тъй като е най-евтиният и не тъй като бензиновата версия е неприятна, а тъй като Maserati Gran Turismo с три електродвигателя слага нов стандарт за наслаждение от шофирането на електромобил.

Новото Maserati Gran Turismo наподобява сходно на изходящия модел по доста способи, със своите извити форми и маркирани калници начело и откъм гърба, само че няма нищо общо с предшественика си. Новият Gran Turismo е основан на изцяло нова технология, също и тъй като през цялото време идва както като бензинов, по този начин и като електромобил в еднакъв дизайн на каросерията, които образно не се разграничават един от различен. И тъкмо този факт е част от повода новото електрическо Maserati, наречено Gran Turismo Folgore, да се трансформира в освен това от климатично оправдание за Maserati.

Бензиновата версия на Gran Turismo е с надлъжно ситуиран мотор и задно задвижване, което изисква място както в двигателния отсек, по този начин и в купето и багажното поделение. Електрическата версия доставя огромна батерия в пространството, заето другояче от V6 мотора, скоростната кутия, задвижващия вал и други сходни. По този метод центърът на тежестта на автомобила е малко по-висок, в сравнение с при коли с акумулаторна батерия в долната част на колата, като да вземем за пример Porsche Taycan, само че позицията на седене на пасажерите е по-ниска, защото те не би трябвало да седят от горната страна на акумулаторната батерия.

Към това се прибавя главното преживяване на автомобил, в който салдото на тежестта е същият като при бензиновите коли. В композиция с оформление с един електрически мотор за предната ос и по един за всяко задно колело, се обезпечава част от динамичното шофиране, което липсва в електрическите коли, които имат плосък пакет акумулатори, интегриран в пода на колата. Това дава опция да се сътвори завладяваща динамичност на шофиране в електрическа кола, напомняща тази, която познаваме от мощните бензинови коли, и наподобява компанията е съумяла с Folgore, оценено след първото тест драйв на новото Maserati Gran Turismo, както с бензинов и електродвигател.

Батерията в електрическата версия на Maserati Gran Turismo, наречена Folgore, се намира там, където са моторът, задвижващият мост и резервоарът за бензин в бензиновата версия. Новото Maserati Gran Turismo ще пристигна в Дания това лято и ще бъде в две версии. Ярък V6 бензинов автомобил в две версии до 550 к.с. и още по-яростна електрическа версия със 760 конски сили с батерия от 92,5 квтч, която обезпечава пробег от 450 км. Електрическата версия, която ще бъде най-евтината в Дания, форсира от 0 до 100 км/ч за 2,7 секунди, а оптималната скорост е впечатляващите 325 км/ч. Цената към момента не е избрана.

Бензиновият мотор е новият V6 мотор на Maserati от 3.0 литра, наименуван Nettuno, който към този момент е прочут от суперавтомобила Maserati MC20. В Gran Turismo моторът се предлага в две версии. В базовата версия, наречена Modena, той разполага с 490 к.с., форсира от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди, а оптималната скорост е 302 км/ч. В топ версията Trofeo той предлага с 550 к.с., форсира от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди, а оптималната скорост е 320 км/ч.

Подобно на своя предходник, новият Gran Turismo е относително огромен, необятен автомобил вид 2+2. Тоест с дребни, само че използваеми задни седалки, а багажното поделение е 270 литра. Следователно е относително приложим и също по този начин има характер, който дава отговор на името му. Това е повече GT, в сравнение с спортен автомобил на писта. Най-близките съперници са Bentley Continental GT и Aston Martin DB11.

Кабината е напълно нова, само че със непокътнати типичен детайли. Инструментите са формирани от LCD екран, а на централната подпора има два огромни екрана, които се грижат за всички вторични контроли. В доста модели аналоговият часовник има централно място високо на централната подпора. Той също е сменен от дребен дигитален екран, който има повече функционалности. Освен всичко друго, той може да демонстрира положението на заряда на батерията. Новото Maserati Gran Turismo е първият автомобил, който употребява тази нова технология.

Още тази година ще последва открита версия Gran Cabrio. Други модели ще последват по-късно - в това число Quattroporte.

Maserati е част от Stellantis Group, която включва също Fiat, Jeep, Peugeot, Citroën и други Тук беше оповестено, че всички нови модели в бъдеще ще бъдат построени на три общи платформи. Но новото Maserati не е част от тази стратегия. Базиран е на лична нова платформа, която обаче има някои общи характерности с по този начин наречената платформа Giorgio, която се употребява от Alfa Romeo Giulia и Stelvio, само че която няма да се употребява другаде в бъдеще. Следователно платформата Gran Turismo е основана за електрическо ръководство, даже в случай че оформлението припомня на типичен автомобил. Може да се допусна, че ще има повече версии на Gran Turismo или други бъдещи модели, само че не това е проектът. Следователно не би трябвало да очаквате да видите нито дизелови, нито хибридни версии в бъдещата гама на Maserati.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР