Специална комисия в парламента ще обсъжда дали да бъдат свалени

...
Специална комисия в парламента ще обсъжда дали да бъдат свалени
Коментари Харесай

Комисия ще решава за имунитетите на Борисов и Петков. Засега е без председател

Специална комисия в Народното събрание ще разисква дали да бъдат свалени имунитетите на четирима депутати - Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ, Кирил Петков от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и Димитър Аврамов от Движение за права и свободи.

Такова решение взе Народното събрание в сряда. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, " Възраждане " и Движение за права и свободи. От Българска социалистическа партия и " ИТН " (ИТН) гласоподаваха срещу, а след това отхвърлиха и въобще да вземат участие в комисията. Депутатите не съумяха да изберат неин ръководител.

Предложението за основаването на комисията, откакто основният прокурор Иван Гешев изиска поредно имунитетите на Борисов, Петков и Александров. Това се случи на фона на спор сред Гешев и Борисов.

Главният обвинител на Борисов поради делото " Барселонагейт ", обвързвано със скица за пране на пари, а - поради декларацията, в която той твърди, че няма двойно поданство, подадена преди да бъде назначен за длъжностен министър от президента Румен Радев през 2021 година Имунитетът на Александров пък поради неотдавна огласена информация, че има данни за блудничество с дете.

В сряда по предложение на Движение за права и свободи към активността на комисията беше добавено, че тя ще разиска и имунитета на депутата от Движение за права и свободи Димитър Аврамов. Ден по-рано поради търговия с въздействие през 2019 година
" Да не става Народното събрание обект на рекет "
В сряда от ПП-ДБ повториха претекстовете зад концепцията си, като споделиха, че комисията е нужна, с цел да се реши дали настояванията за имунитетите не съставляват политическа офанзива от страна на прокуратурата. Причината за това е съответният миг, в който идват - чак откакто и ГЕРБ и Движение за права и свободи трансформираха позициите си и споделиха, че поддържат отстраняването на Иван Гешев.

" Тези имунитети не съществуват в интерес на депутатите, а в интерес на Народното събрание като институция, с цел да не става обект на рекет ", сподели от трибуната на Народното събрание съпредседателят на Демократична България Христо Иванов .

" Искаме те да бъдат прегледани от една справедлива прокуратура. Само тогава можем да сме сигурни, че ще има обективно правораздаване. Не става дума за избелване на нищо друго, с изключение на на прокуратурата от положението, в което се намира ", добави той.

От Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Възраждане " обаче желаеха Бойко Борисов и Кирил Петков да се откажат от имунитетите си, като упрекнаха ПП-ДБ, че с тази комисия " изпира " Борисов.

" Перачите на Бойко с влизането си в тази комисия се заличават вечно от картата на тези, които са за конституционната промяна ", сподели и самостоятелният Радостин Василев , който по-рано се отдели от ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъстваше на съвещанието. Кирил Петков от своя страна повтори обещанието си, че самичък ще се откаже от имунитета си преди комисията да е излязла със лично мнение. Тя ще работи със период от 1 месец, до 18 юли .
Неуспешен опит за избор на ръководител
В последна сметка от " Възраждане " споделиха, че в случай че комисията не бъде основана, " тези лица си остават с имунитети " и по тази причина са принудени да гласоподават за нейното съставяне. Така комисията беше основана със 186 " за ", 32 " срещу " и без въздържали се.

Впоследствие за членове на краткотрайния орган бяха определени Десислава Атанасова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев и Димитър Найденов от ПП-ДБ, Петър Петров и Николай Дренчев от " Възраждане " и Хамид Хамид и Гюнер Ахмед от Движение за права и свободи. Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ отхвърлиха да излъчат членове.

Депутатите обаче не съумяха да изберат ръководител на комисията. Единствената кандидатура беше на Хамид Хамид от Движение за права и свободи, само че той не получи нужната поддръжка.

Преди това Кирил Петков сподели, че ПП-ДБ няма да излъчи ръководител и прикани ГЕРБ да създадат същото. От " Възраждане " пък споделиха, че отхвърлят да вземат участие в управлението на комисията.

Прокуратурата изиска имунитетите на Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов, откакто ГЕРБ и Движение за права и свободи изненадващо се оповестиха за промяна на основния прокурор. Иван Гешев от своя страна, че " не бяга ", а " се бие ", и отхвърли да се отдръпна от поста си.

Впоследствие Висшия правосъден съвет (ВСС) започва процедура по предварителното му освобождение. В понеделник Висш съдебен съвет Гешев. За задачата президентът Румен Радев за освобождението му.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР