Специализираният наказателен съд не даде ход на разпоредителното заседание по

...
Специализираният наказателен съд не даде ход на разпоредителното заседание по
Коментари Харесай

Фалстарт на мегаделото КТБ

Специализираният углавен съд не даде ход на разпоредителното съвещание по мегаделото КТБ .

Делото не потегли поради неполучаване на отговор на правосъдната поръчка до Сърбия за Цветан Василев . Василев е нередовно свикан, тъй като не са му връчени призовката и обвинителният акт.

Делото не потегли и поради един от подсъдимите, който се яви без юрист, защото бранителят му е умрял. Още един от подсъдимите е с нов бранител, който пък още не се е срещнал с материалите по делото.

В началото на съвещанието стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес , като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 година Адресът на Василев е търсен и посредством трите мобилни оператора , като те са питани дали Василев е ползвател на телефонни номера и какъв адрес е показал. Операторите са дали отговор, че той не е техен клиент.

Искана е информация и от Национален осигурителен институт, само че към момента няма отговор на нея. Изпратено е и искане за информация от Гранична полиция по кое време лицето е напуснало страната и има ли данни за прекосяване през контролно-пропусквателен пункт за 01.01.2007-20.11.2017. Регистрирано е едно влизане у нас през летището юни 2014 година

ГДИН също са питани дали лицето не се намира в някой от пандизите да изтърпява наказване, като отговорът оттова е, че такова лице не търпи наказване. Искана е и информация от Национална следствена служба да не би лицето да се намира в ареста. Искано е и да се отговори какъв е резултатът от общодържавното търсене на лицето, като от Столична дирекция на вътрешните работи дава отговор, че е разгласен за търсене от 2014 г и издирването продължава.

Изпратена е и покана през министерство на правораздаването до Сърбия за връчване на призовка и обвинителен акт на Василев, отговор няма.

Прокуратурата изиска да не се дава ход на разпоредителните съвещание , поради нередовното приканване на Цветан Василев. Защитниците на 18-те подсъдими също желаеха да не се дава ход на разпоредителното съвещание поради нередовното приканване на Василев и поради неналичието на бранител на един от подсъдимите.

Прокуратурата изиска призовката и обвинителният акт на Василев да бъдат връчени на юристите му, само че те изрично възразиха с аргумента, че не са упълномощени за това.

Единият от юристите на Василев изиска на всяко съвещание по делото да се прави звукозапис, на което прокуратурата възрази, а съдът не почете настояването на бранителите на Василев.

Лазар Карадалиев, юрист на Цветан Василев, съобщи след съвещанието, че процесът ще протече мъчно най-малко до момента в който Василев е в Сърбия, а по кое време ще участва на делото, зависело от сръбските управляващи.

По думите му Василев би трябвало персонално да си получи книжата по делото , а задочната процедура се задейства, когато изрично се откри, че не може да бъде открит на никое място. Той посочи, че единствено сръбските юристи знаят по кое време ще бъде екстрадиран.

Иван Гешев - един от прокурорите по делото, съобщи, че делото ще го има и прокуратурата има интерес, то да тръгне . Той съобщи, че доказателствата, с които разполагат, ще дадат отговорите на въпросите, които се задават в обществото.

На въпроса за какво Делян Пеевски не е в залата, Гешев съобщи: " Освен господин Пеевски, липсват още доста лица - и Обама, и Путин, в случай че желаете и Тръмп . За господин Пеевски няма доказателства към този миг в този предмет на следствие, че е направил закононарушение. Затова го няма в обвинителния акт. "

Гешев посочи, че прокуратурата си е свършила работа, тъй като Василев е постоянно свикан от сръбските управляващи за явяване пред Прокуратурата за досъдебното произвеждане. Съдът в този момент ще би трябвало да повтори същото.

Ако Василев реши да се яви пред българския съд, просто би трябвало да даде единодушието си за изгонване, безапелационен беше Гешев. Той не вижда спънки Василев да се яви пред съда, както другите обвинени по делото.

Прокурор Начева осведоми, че има цивилен искове от синдиците за 4,400 млрд.лв.

Следващото съвещание е за авансово плануваната дата 23 януари 2018 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР