Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази становище,

...
Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази становище,
Коментари Харесай

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската гилдия, изпълняваща функционалностите на Висш прокурорски съвет, изрази мнение, че не разполага с пълномощия да прави промени в Кодекса за етично държание на българските прокурори и следователи.

Уточнява се, че е регламентирано, че до избирането на Висш правосъден съвет и на Висш прокурорски съвет Съдийската гилдия и Прокурорската гилдия на досегашния Висш правосъден съвет извършват функционалностите на Висш правосъден съвет, надлежно на Висш прокурорски съвет по Конституцията, като се изключи пълномощията по член 130б, алинея 2, т. 2 и алинея 3, т. 2 от Основния закон.

Законодателят е безапелационен, че колегиите могат да извършват пълномощията на Висш съдебен съвет и ВПС, написани в член 130б, алинея 2 и алинея 3 от Конституцията на Република България, само че в тях не е включено приемането на Кодекса за етично държание на българските прокурори и следователи. Такова пълномощие е планувано в плана за нов Закон за правосъдната власт.
 Отделни кодекси за държание за съдии, прокурори и следователи
Отделни кодекси за държание за съдии, прокурори и следователи

Депутатите одобриха на първо гласоподаване измененията в ЗИД на Закона за правосъдната власт, с вносител Министерски съвет

До момента кодексите за етично държание се утвърждават от Пленума на Висш съдебен съвет по предложение на всяка от колегиите.

Становището на Прокурорската гилдия е признато в отговор на писмо от министъра на финансите по отношение на осъществяване на стадий № 219 " Укрепване на потенциала на ИВСС за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в правосъдната власт " от промяна С10.R2 " Противодействие на корупцията " от Националния проект за възобновяване и резистентност ".

Посочва се, че приемането на Кодекс за етично държание на българските съдии и подобен на българските прокурори и следователи са показани като детайл от осъществяването на стадий № 219 пред Европейската комисия, която в границите на договарянията по одобрение на второто заплащане по НПВУ е изискала и посредством Министерството на правораздаването е извършена консултация на двата кодекса с Венецианската комисия, като са отправени съответни рекомендации за тяхното възстановяване.

Становището на Прокурорската гилдия ще бъде изпратено на финансовия министър.
 Венецианската комисия с рекомендации и похвали за етичния кодекс за българските магистрати
Венецианската комисия с рекомендации и похвали за етичния кодекс за българските магистрати

Оценката е осъществена по искане на Министерството на правосъдието
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР