Специализираната прокуратура обвини директор горско стопанство и негови подчинени за

...
Специализираната прокуратура обвини директор горско стопанство и негови подчинени за
Коментари Харесай

Директор на горско стопанство се облагодетелствал от незаконен дърводобив

Специализираната прокуратура упрекна шеф горско стопанство и негови подчинени за финансови облаги от нелегално добита дървесина, оповестява БГНЕС.
Специализираната прокуратура повдигна обвинявания на шефа на Държавно горско стопанство „ Алабак “ – Велинград, двама негови подчинени и притежател на комерсиално сдружение, занимаващо се с рандеман и превозване на дървен материал. Те са привлечени за присъединяване в проведена незаконна група, основана за придобиване на финансови облаги от осъществяване на нелегално добита дървесина.
Обвинените за присъединяване в групата са арестувани на 3 февруари 2020 година при профилирана полицейска интервенция на ГДБОП под управлението и надзора на Специализираната прокуратура.  ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ.
Събраните досега доказателства сочат, че групата е работила най-малко от началото на 2019 година, като е прилагала разнообразни способи за непозволено облагодетелстване. Установено е нелегално извличане на дървесина в мъчно налични за теренни инспекции региони, превозване на по-голям размер или на друг тип дървесина от този, разказан в транспортния билет, наново потребление на транспортни билети и други
Значителни финансови облаги групата придобила, възползвайки се от нормативно плануванаъа опция локалното население да добива до 10 куб.м дърва за огрев на преференциални цени – по 5 лева за куб.м за иглолистна дървесина и 12 лева за куб.м за широколистна. За задачата били изготвяни описи на искащите, в която участниците в групата включвали и фиктивни получатели. Предвидената за тях дървесина те добивали, доставяли и продавали на клиенти по пазарни цени – 40-50 лева за кубик иглолистна дървесина и 70-75 лева за широколистна. В същото време, не всички, подали молби за рандеман или за покупка по преференциални цени, получавали дърва за огрев. Това ставало само с позволение от шефа на Държавното горско стопанство.
На шефа е повдигнато обвиняване за длъжностно закононарушение. През юли 2019 година той разпоредил на собствен зависещ да поправя констативен протокол, формиран при инспекция от Изпълнителната организация по горите.
Като началник на групата е притеглен най-дългогодишният чиновник в горското, на служба старши лесничей.
На трима от упрекнатите, включително и на шефа на Държано горско стопанство „ Алабак “ – Велинград, е взета мярка за неотклонение „ Парична гаранция “ в размер на 20 000 лв.. Гаранция в пари в размер на 10 000 лв. е взета във връзка с четвъртия участник в групата. Събират се доказателства за съпричастност към активността на групата и на други лица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР