Специализираната операция е проведена съвместно от служители на главните дирекции

...
Специализираната операция е проведена съвместно от служители на главните дирекции
Коментари Харесай

Разбиха още една международна група каналджии

Специализираната интервенция е извършена взаимно от чиновници на основните дирекции в Министерство на вътрешните работи " Борба с проведената престъпност " и " Гранична полиция " и на ДАНС. В хода на дейностите, осъществени на 14 ноември под наблюдението на Специализираната прокуратура в София, Видин и Лом, са арестувани осем души - участници в проведена незаконна група за нелегално превеждане на мигранти през територията на България, Румъния и Унгария до Австрия. Двама от тях са пакистански жители.

Събраните досега доказателства сочат, че за разлика от множеството други " каналджийски " структури, тази група е провела превеждането на мигранти освен през територията на България, само че и до крайната точка на пътуването им. Това е налагало стройна организация и специализация на дейностите на всеки от участниците, както и наемането на трети лица.

Според данните от следствието, двамата чужденци в групата са набирали искащи, най-много от Турция – най-вече пакистанци, афганистанци и иракчани. Членове на структурата ги посрещали на " зелена граница ", след което ги превозвали и настанявали в София, Видин и Лом. Впоследствие прекарвали мигрантите през река Дунав с лодки, наети от локални риболовци. Там участници в групата, които авансово дошли на румънска земя, ги посрещали с колите си и ги закарвали до границата с Унгария. След следващо незаконно прекосяване през " зелена граница ", са били превозени по същата скица до Будапеща. Оттам, към този момент с коли с непознати номера, са " доставяни " на австрийска територия.

За достигането до крайната точка мигрантите са плащали сред 4 и 6 хиляди евро на човек. Превеждането до Румъния е коствало от 600 до 1000 евро. Плащането е ставало основно по арабската система за разплащане Хавала, след постигане на даденият мигрант на авансово уговореното място. Иззети са документи, съгласно които заплащането е ставало и посредством компании за интернационалните преводи. След приемането на парите, те са били разпределяни сред участниците в групата, плащани са били и контрактуваните " възнаграждения " на наетите лодкари, водачи и хазяи. Шофьорите по трасето до Австрия са получавали по 100 евро за мигрант, сред 50 и 100 лв. за човек са давани на лодкарите за плаването по Дунав.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на шестима от участниците, в това число на двамата пакистански жители, е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 16 ноември в Специализирания углавен съд ще бъде импортирано искане за налагане на непрекъсната мярка " задържане под стража " на всеки от тях.

Един от участниците е в европейска страна, след задържането му следва да му бъде предявено обвиняване. На осмия участник е наложена мярка за неотклонение " парична гаранция " от 5000 лв. заради тежко здравословно положение.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР