Специалистите от Цариград бяха прави. Путин и Ердоган подписаха нова

...
Специалистите от Цариград бяха прави. Путин и Ердоган подписаха нова
Коментари Харесай

Сделка за милион: Путин прости на Ердоган и му даде задача

Специалистите от Цариград бяха прави. Путин и Ердоган подписаха нова договорка за зърно. Милион тона съветско зърно в този момент ще бъдат разпределени от Турция. Но това не е всичко.

В средата на деня турски източници оповестиха " доста значими известия ", които ще бъдат направени през днешния ден по договорката със зърно. Източниците не лъжеха: в действителност бяха направени значими изказвания.

Разговорите сред Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, за които всеки и всички приказват толкоз дълго, приключиха със взаимна конференция в Сочи.

Този факт самичък по себе си е знак за тези, които схващат, че в случай че водачите не бяха намерили по този начин наречените „ допирни точки “, тогава нямаше да излязат дружно пред публицистите. Казаното от тях обаче изненада мнозина.

Нова договорка подписана без Украйна

Владимир Путин не остави патриотите да чакат. Той съвсем незабавно разгласи, че Русия е подготвена да възобнови договорката за зърно, само че не и преди да бъдат изпълнени всички условия.

Тоест няма да има едностранни " жестове на благосклонност ", никой няма да повярва на изказванията на генералния секретар на Организация на обединените нации, а Русия няма желание да позволи износа на украинско зърно през Черно море.

Във всеки случай не по-рано ще проработи тръбопроводът за амоняк до Одеса, Росселколхозбанк ще бъде обвързвана със SWIFT и износът на торове от Русия ще бъде изцяло деблокиран.

Реанимирането на остарялата договорка със зърно не се състоя, само че в това време договорката беше действително подписана. Новата договорка е тази, за която Цариград писа.

Според Владимир Путин Русия е подготвена да достави до 1 милион тона зърно на преференциална цена през Турция за най-бедните страни и разчита на помощта на Катар в това.

Следователно Ердоган отлетя за Сочи не на вятъра, даже повече от ненапразно: Турция в действителност се трансформира в зърнен център за Русия.

Това се случва с потреблението единствено на съветско зърно, без Организация на обединените нации, без Украйна и изобщо без непотребни медиатори, само че в изгода и на двете страни.

" Заедно с Русия желаеме да изпратим зърно в най-бедните африкански страни. Турция е подготвена да сътрудничи, подготвена е да извърши логистична работа ", сподели Ердоган.

Освен това Владимир Путин сподели, че Русия е покрай подписване на съглашения с шест африкански страни за безвъзмездна доставка на зърно, което ще стартира през идващите седмици. Така че в света няма проблем с дефицита на зърно и даже цените му няма да порастват.

Ahmed Gomaa/Xinhua/Globallookpress

Разбира се, на Запад избраха да не чуват всичко това още. Информационните организации на страните от НАТО в този момент оповестяват на своите клиенти, че „ Путин и Ердоган не са могли да се спогодят за обновяване на договорката за зърно “.

Който не има вяра, може да прочете в оригинал, да вземем за пример Bild, доста индикативен прочит се получава.

Простено е на Ердоган и е изпратен на диалог

Зърнената договорка с Турция обаче надалеч не е всичко, за което стана дума на договарянията в Сочи. Ердоган долетя, с цел да показва ролята си на главен медиатор в договарянията с Русия по всички въпроси по едно и също време.

И ненадейно за мнозина Владимир Путин му " подгря " в това. В речта си съветският водач сподели, че Москва не отхвърля посреднически услуги по украинския проблем, в това число предложенията, идващи от Китай и Турция.

Вярно е, че без да отхвърля предложенията, сега Русия не вижда опция да възобнови споразуменията, които бяха разисквани в Турция по-рано: Украйна към този момент „ изпрати на бунището “ тези съглашения.

Вярно е, че Русия не упреква турския президент за обстоятелството, че споразуменията се оказаха на сметището - и това в действителност е вест. Оказва се, че на Ердоган му е простено жеста с връщането на бойците от Азов на Зеленски*.

" Знаем, че с посредничеството на президента на Турция бяха реализирани договорености, имаше планове на документи, съгласувани сред съветската и украинската делегация, само че по-късно Украйна ги изпрати на сметището ", съобщи съветският водач.

" Никой не се връща към това. Чуваме за нови начинания, само че това не е нещо, което в миналото е обсъждано с нас. Следователно не възприемаме нищо ново ", сподели Путин.

Как да разбираме това изказване? Вероятно Ердоган е получил позволение от Путин да взе участие в някаква " совалкова дипломация ", само че не е получил гаранции, че направените от него оферти ще бъдат признати.

Владимир Путин означи, че " контранастъплението " на Украйна се провали:

" Не е пропуск, а неуспех. Поне по този начин наподобява през днешния ден. Да забележим какво ще стане по-нататък, уповавам се да продължи по този начин. "

Но отбелязвайки това, той сподели, че Русия не отхвърля договаряния с Украйна.

Така че с " мирните начинания " в този момент би трябвало да си държите очите отворени. Вече се появи информация, че в близко бъдеще ще се организира диалог сред Ердоган и Зеленски.

Какво от това?

Преговорите в Сочи са явен и огромен триумф за Русия. Президентът на Турция долетя на посещаване, той донесе със себе си договорка, преференциална за Русия (не единствено във връзка с зърното, изказванията за „ газов хъб “ са не по-малко важни).

Президентът на Турция назова Владимир Путин безценен другар и сподели на всички, че в действителност се трансформира в проводник на съветската външна политика.

Все още обаче не е ясно каква ще бъде тази политика в най-важната посока. В интерес на Ердоган е освен да получи зърно и газ, само че и да заложи ролята си в мирните договаряния сред Русия и Украйна.

Но потребни ли са тези договаряния за Русия? Или те са изпълнени със същия този „ непристоен мир “, който неизбежно ще приключи с машинация от Запада и нова огромна война? На този въпрос следва да се отговори.

* " Азов " е националистически украински батальон, приет в Русия за терористична организация и неразрешен.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР