Специалисти от Федералния технически университет в Цюрих предложиха да се

...
Специалисти от Федералния технически университет в Цюрих предложиха да се
Коментари Харесай

Учени предлагат спасение от климатичните промени чрез засаждане на гори

Специалисти от Федералния механически университет в Цюрих предложиха да се противопоставим против изменението на климата на Земята посредством основаване на нови великански гори. Учените считат, че в случай че дърветата са засадени в разнообразни елементи на планетата на обща повърхност от 0,9 милиарда хектара, това ще почисти атмосферата на забележителна част от парниковите газове, насъбрани от човешката активност. Резултатите от проучванията са оповестени в американското научно списание Science.

Учените за първи път демонстрираха в кои елементи на света какви дървета могат да порастват и какъв брой въглерод могат да запазят. Водещият създател на проучването, Жан-Франсоа Бастен изясни, че "градовете и земеделските земи са изключени от броя на евентуалните зони за възобновяване на горите, защото те са нужни за човешкия живот.

Експертите пресмятат, че при актуалните климатични условия горите на Земята могат да набъбнат с 4,4 милиарда хектара. Това е с 1,8 милиарда повече от горската повърхност (2,6 милиарда хектара). Учените са открили, че на планетата има 0,9 милиарда хектара земя, които, в случай че горите са засадени върху тях, няма да бъдат наранени от човешката активност и по този метод ще могат да работят като „ вместилище “ на въглерод, извлечен от атмосферата. Става въпрос за размера на Съединени американски щати. Когато новите гори доближат „ зряла” възраст, те ще могат да натрупат 205 милиарда тона въглерод в себе си - т.е. повече от две трети от 300 милиарда тона въглерод, който е бил открит в атмосферата вследствие на човешката активност в индустриалната епоха.

Учените са стигнали до заключението, че Русия е най-подходяща за широкомащабно засаждане на дървесина, където са разкрили евентуално подобаващи за тази повърхност 151 милиона хектара. На второ място - Съединени американски щати (103 милиона). Следват Канада (78,4 милиона), Австралия (58 милиона), Бразилия (49,7 милиона) и Китай (40,2 милиона).

През май експертната група към Организация на обединените нации за биоразнообразието предизвести, че огромна част от природата към този момент е изгубена, а това, което ни е останало, продължава да се разрушава. В прелиминарен отчет от 1800 страници се установи, че природата е източник на безчет благосъстояния - вода, храна, сила, минерали. Тя е великодушна към хората. Уловът на риба в международен мащаб се е повишил с 50 % през последните 50 години. Над 2 милиарда души употребяват дървата като източник на сила. Между 25 и 50 % от фармацевтичните артикули идват от природата. Растенията и микроорганизмите играят основна роля за филтрирането на водата и за чистия въздух. Флората и океаните гълтам над половината от излъчванията въглероден двуокис, пораждащ климатичните промени. Но всички тези богатства са подложени на заличаване. Хората експлоатират и замърсяват околната среда повече от всеки път.

Вече над 40 % от земите се обработват или са част от градската среда. Незасегнати и "в диво положение " са едвам 13 % от океаните и 23 % от земната територия. Изтощаването на обработваемите площи е довело до намаляването на селскостопанските добиви в над 20 % от земната повърхнина, което е засегнало над 3 милиарда души.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР