Специалисти от Австрийския археологически институт ще изследват мрамора от Светилището

...
Специалисти от Австрийския археологически институт ще изследват мрамора от Светилището
Коментари Харесай

Учени от Австрия изследват Светилището на нимфите

Специалисти от Австрийския археологически институт ще изследват мрамора от Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското с. Каснаково. В тази връзка през вчерашния ден екип,  ръководен от шефа на Австрийския археологически институт доктор Сабине  Ладшетер, доктор Валтер Прохазка от университета в Льобен и доктор Веселка Кацарова от НАИМ на Българска академия на науките посетиха Историческия музей в Димитровград и самото Светилище. Те взеха проби на част от мраморните артефакти, открити на археологическия обект през годините. С цел да не се нарушава целостта на предметите, отнетите късчета са с размер сред 2 и 5 мм и тегло към 2-3 грама. Те бяха отчупени от места, които са съвсем невидими – основи, постаменти или счупени сектори. Обект на проучването са общо 10 предмета от фонд " Археология ”. Сред тях са мраморни плочи, йонийски и коритски капител, стъпало от скулптура, скулптура, колони и други. 

Изследването стана допустимо след подписано рамково съглашение за взаимна научна активност с  Австрийския археологически институт при Австрийската академия на науките и НАИМ на Българска академия на науките. Върху тези основи бе основан план за интердисциплинарни изследвания на мраморни кариери и артефакти от същия камък на територията на провинция Тракия от І - ІІ век.
Основната научна задача е проучването на локалния рандеман на мраморна суровина, както и на импорта на мрамори от други елементи на Егейския басейн и Средиземноморието през този исторически интервал. Към сегашния миг в Европа към този момент е основана необятна база данни на мраморната суровина през античността. За това този план е късмет Светилище на нимфите и Афродита да се причисли към нея, разясниха експерти./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР