Спешна среща на експерти по екология свиква в понеделник кметът

...
Спешна среща на експерти по екология свиква в понеделник кметът
Коментари Харесай

Вехне брястът - символ на Сливен

Спешна среща на специалисти по екология привиква в понеделник кметът на Сливен Стефан Радев поради положението на признака на града - Стария бряст. Дървото, което съгласно социалисти е на над 1300 години, е в окаяно положение. Не оказват помощ и непрекъснатите грижи, които се поставят за оцеляването му.

Наскоро бяха орязани изсъхналите клони, комплициран беше и специфичен препарат фунгицид против холандската болест по този вид дървета.

Гордостта на жителите на Сливен принадлежи към типа Ulmus campestris – "Полски бряст ". Дървото е прието за предпазен обект. Обиколката му пред корена над 5,65 м., а височината му доближава 10 метра. Брястът, който е на възрастта на Българската страна, завоюва наградата "Европейско дърво на годината 2014 " в конкуренция с дървета от 10 европейски страни, като спечелилият бе избран посредством електронно гласоподаване. Тази година Българска народна банка пусна в тираж от 3000 броя специфична 10-левова сребърна монета с неговото изображение.

Специалисти от компанията, грижеща се за дървото, изясняват пред "Телеграф ", че при сканирането на дървото не са открити гнилостни процеси в дънера, а изсъхването на част от короната се дължало най-много на сухата пролет и предлагат по-обилно поливане.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР