Спекулациите, че 85-годишният ръководител на Римокатолическата църква може да последва

...
Спекулациите, че 85-годишният ръководител на Римокатолическата църква може да последва
Коментари Харесай

Папа Франциск се кани да се оттегли?

Спекулациите, че 85-годишният началник на Римокатолическата черква може да последва стъпките на своя предходник Бенедикт XVI и да се отдръпна от поста си, се появиха при започване на май, когато той за първи път се появи обществено в инвалидна количка, откакто претърпя лека интервенция на коляното.

Спекулациите, обаче, се ускориха, когато предприе необикновената стъпка да бъде хазаин на консистория на 27 август за ръкополагане на нови кардинали , някои от които ще имат право да избират правоприемник на понтифика на идващия конклав.

На идващия ден Франциск ще пътува до Акуила, град в Абруцо, опустошен от земетресението през 2009 година, за фестивала Perdonanza Celestiniana, по време на който той ще посети катедралата, в която се намира гробницата на Селестин V - папа аскет, който подаде оставка през 1294 година след единствено пет месеца отпред на Църквата.

Папа Бенедикт посети гроба през 2009 година През 2013 година той се отдръпна от поста.

„ Много е необичайно да има консистория през август, няма причина той да свика събитието три месеца авансово и по-късно да отиде в Акуила “, твърди Робърт Микенс, основан в Рим редактор на католическото издание La Croix.

Седмица след консисторията понтификът ще се срещне с кардинали, с цел да ги осведоми за своите промени в централната администрация на Ватикана, които включват налагане на ограничавания на мандата на ръководителите на ватиканските служби и разрешаване на дами да заемат такива постове.

В началото на своя понтификат Франциск сподели, че би желал оставката на папа да стане естествена процедура , а през 2015 година допусна, че няма да се задържи дълго на поста . Преди това той приветства решението на Бенедикт XVI да подаде оставка.

Бенедикт XVI, който избра да се назовава " почетен папа Бенедикт XVI ", вместо да се върне към Йозеф Рацингер, беше на 85 години, когато подаде оставка.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР