Спасителни екипи започнаха спешен курс по плуване и гмуркане за

...
Спасителни екипи започнаха спешен курс по плуване и гмуркане за
Коментари Харесай

Блокираните в пещера в Тайланд момчета учат гмуркане, за да бъдат спасени

Спасителни екипи започнаха незабавен курс по плуване и гмуркане за 12-те момчета и техния футболен треньор, които са блокирани от 11 дни в пещера в Северен Тайланд, с цел да ги приготвят за интервенция по извеждането им, предадоха Ройтерс и ДПА.

Командирът на издирвателния и избавителен екип Наронгсак Осотханакорн сподели пред публицисти, че сега децата се учат да употребяват маски и да дишат под вода. За момента нивото на водата, затворила противоположния път на момчетата вследствие на изобилните дъждове и образувала подземно езеро, е прекомерно високо и се изчаква то да спадне, с цел да се предприеме избавителна акция.

Засега децата и треньорът им са добре, доставена са им храна и термозавивки.

Все още обаче не е ясно по кое време момчетата - на възраст сред 11 и 16 година, и 25-годишният им треньор ще могат да бъдат изведени от наводнената пещера и по какъв начин ще стане това. Според ДПА има две вероятни варианти. Експерти гмуркачи могат да ги изведат един по един през основния вход на пещерата, по който те са влезнали. Но може да бъде продънен и отвор нагоре към повърхността, през който да бъдат изтеглени. Според губернатора на провинцията първият вид е за предпочитане, само че за задачата би трябвало да продължи източването на водата от пещерата.

Междувременно казусът с откриването на момчетата подземен и организацията на избавителната акция по този начин превзеха вниманието на медиите и необятната общност освен в Тайланд, че управляващите на страната към този момент обмислят да трансфорат дългата 10 км пещера в туристическа атракция. Това съобщи отговорникът за туризма в провинция Чианг Раи пред вестник " Банкок пост ". Местната туристическа организация ще работи дружно с частния бранш, с цел да се сформира под земята маршрут и той да се разпространява както измежду локални, по този начин и измежду непознати туристи след привършване на избавителната акция.

Пещерата с дългото наименование Там Луанг-Кхун Нам Нанг Нон се намира на към 1000 км северно от столицата Банкок, покрай границата с Мианма, и към този момент е едва известна и неразучена заради сложния планински терен. / БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР