Спадът на цените на жилищата в Хонконг ще се задълбочи

...
Спадът на цените на жилищата в Хонконг ще се задълбочи
Коментари Харесай

Прогноза: Цените на жилищата на един от най-скъпите пазари на имоти в света ще потънат с 25% през 2023-а

Спадът на цените на жилищата в Хонконг ще се задълбочи през идната година, поради фактори като възходящи разноски за заеми, криза и изселване на поданици, съгласно капиталовата банка Natixis.

Очаква се цените на жилищата да паднат с 12% през 2023 година и с 2% през идната година, като спадът от пика в края на 2021 година доближи 25%, считат анализаторите на Natixis.

Според Goldman Sachs Group спадът ще е по-голям. Банката счита, че цените на жилищата ще потънат с 30% по отношение на равнищата от предходната година, съгласно отчет от предишния месец.

Разходът за заем в Хонконг скочихи до най-високото равнище от 2008 година насам, в време, когато стопанската система се свива. Брутният вътрешен артикул ще бъде с 3% по-нисък от равнището си преди пандемията до края на тази година, спрямо напредък от 6% за останалата част от Азия, по прогнози на Natixis.

Освен това понижава броят на евентуални купувачи, както и привлекателността на Хонконг като финансов център. Населението на града е не е понижава толкоз бързо шест десетилетия насам, поради бягството на поданици по отношение на рестриктивните мерки на Пекин.

Има и по-оптимистични прогнози. Спадът в цените на парцелите може да накара държавното управление да вкара ограничения, като да вземем за пример понижаване на така наречен гербов данък, което може да увеличи доверието на вложителите, съгласно анализаторите. По-бързото от предстоящото отваряне на границата с континента също ще укрепи пазара.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР