СП поискаха изслушване на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов във

...
СП поискаха изслушване на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов във
Коментари Харесай

Спор в онлайн заседанието: БСП искат изслушване на Костадин Ангелов

СП желаеха чуване на министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов във връзка със обстановката в здравната система и пандемията от COVID-19. Това провокира остра реакция от ръководителя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Предложението на левицата беше направено минути откакто Народното събрание събра кворум за започване на съвещанието след онлайн регистрация на петима депутати под карантина поради COVID-19.

"Уважаеми сътрудници от "БСП за България ", вашата безочливост е безгранична. Продължавате да саботирате активността на Народното събрание, продължавате да се криете из коридорите на Народно събрание и се явявате тук единствено тогава, когато ние успеем с изпитание до осигурим кворум. Не ви ли е неловко от сътрудниците, които представяме от болничните стаи, на кислородно лекуване, не ви ли е неловко от българските жители ", сподели Даниела Дариткова.

Тя уточни, че персонално се е обадила на Българска социалистическа партия, с цел да предложи в тази комплицирана обстановка да вземат участие в регистрацията заран в Народното събрание, тъй като вирусът не щади никого. Затова обясних сутринта напълно правилно и на проф. Михайлов, че в случай че вие участвате в регистрацията, в случай че се покажете виновни към работата си като парламентаристи, ние ще подкрепим настояването за чуване на министър Ангелов, добави тя.

"Да, значимо е да се изслуша министърът, само че тогава, когато вие участвате в кворума ", уточни Дариткова.

Георги Михайлов от левицата разяснява, че е извънредно некрасиво в подобен миг да се употребява езикът на омразата.

"Имаме потребност от тази висока естрада да чуем проф. Ангелов, не си играйте с процедурни хватки - в случай че се записваме, ще го чуем, в случай че не се записваме, няма да го чуем. Става дума за ползи на нацията ", добави той.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева не подложи предлагането на Българска социалистическа партия на гласоподаване, тъй като, по думите й, не е направено по надлежния ред.

По мотив обвиняванията за непознаване на парламентарния устав заместник-председателят на ПГ на "БСП за България " Георги Свиленски разяснява, че в петък съвещанието е било нелeгитимно, а през днешния ден още веднъж няма кворум.

"На базата на кой член от правилника в петък приехте това решение, с което в този момент карате сътрудници от болничното заведение да вземат участие в съвещанието ", попита той.

За първи път депутати под карантина или наложителна изолираност поради COVID-19 се записаха онлайн за започване на съвещанието на Народното събрание.

Има 116 депутати, регистрирани в зала, петима регистрирани онлайн, 121 депутати - има кворум, откривам съвещанието, разгласи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Участието по електронен път става посредством интернет платформа за видеоконферентна връзка. Преди това Караянчева обясни процедурата. За да бъде конституционно съгласно, депутатите онлайн бяха извиквани поименно, с цел да потвърдят наличие. След известни механически проблеми петима народни представители потвърдиха присъединяване в съвещанието, техният брой беше добавен към този на депутатите в залата и по този начин беше събран нужният кворум.

В петък Народното събрание одобри правила за работа, съгласно които депутатите под карантина или наложителна изолираност поради COVID-19 могат да вземат участие отдалечено в пленарните съвещания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР