Социологът Евелина Славкова коментира актуалната политическа обстановка след днешните разговори

...
Социологът Евелина Славкова коментира актуалната политическа обстановка след днешните разговори
Коментари Харесай

Евелина Славкова: ПП-ДБ трябва да обясняват на избирателите си защо реабилитират ГЕРБ във властта

Социологът Евелина Славкова разяснява настоящата политическа конюнктура след днешните диалози на претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел с представители на други политически партии.

" Два следващи опита на ГЕРБ да водят договаряния с ПП-ДБ. Дори бих ги окачествила като жестове. Профилът биографично на Мария Габриел е доста подобен с част от лицата на Политическа партия, с хората, които по един или различен метод те считат, че би трябвало да бъдат част от политиката. Разбира се, ходът с настояването на оставката на Иван Гешев също е в тази посока. Защото това е една от огромните цели, изключително при Демократична България. Така че това е опит този диалог да продължи. Но тази решителност на ПП-ДБ да не поддържат този кабинет демонстрира, че по-скоро с Политическа партия и Демократична България няма да стане, само че това не значи, че няма да стане. По-скоро се доближаваме до опцията да се осъществя държавно управление още с първия мандат с поддръжката на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Това слага ПП-ДБ в неизгодна позиция. Хората, които три години се бориха да отстранят ГЕРБ от власт, да забележим по какъв начин ще обяснят на гласоподавателите си за какво ще вземат участие във властта при такава опция, че оправдаха още веднъж ГЕРБ и че ще вкарат през парадния вход Движение за права и свободи във властта ", разяснява тя в предаването " Лице в лице " по БТВ.

" Дали ще има губещи? ПП-ДБ при всяко състояние са в губеща позиция. Ако те получеха хипотетично поддръжка с втория мандат от ГЕРБ, те ставаха заложници на ГЕРБ, и след едни локални избори могат да бъдат свалени от ГЕРБ. Ако се отиде на нови избори, дистанцията сред първия и втория сигурно ще се усили. Такава е наклонността, която се следи. Това също не е потребен ход за тях. В най-голяма степен преференциална позиция за тях беше да влязат в колаборация с ГЕРБ и да създадат кабинет, с цел да се спасят от тези обстановки. Дори да създадат те кабинет, той по-скоро ще издържи най-много до локалните избори. Всички биха понесли някакви загуби, в случай че се сътвори този кабинет с първия мандат ", счита Славкова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР