Социално предприятие за създаване на заетост, обгрижване на болни или

...
Социално предприятие за създаване на заетост, обгрижване на болни или
Коментари Харесай

Община Опака прави социално предприятие за създаване на заетост

Социално дружество за основаване на претовареност, обгрижване на заболели или възрастни хора, както и за благоустрояване на обитаемоте места, прави Община Опака. Дейността ще се осъществя по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” по процедура „ Развитие на общественото предприемачество ”. Договорът с Министерството на труда и обществената политика е от април, а планът ще продължи 17 месеца, посочи кметът на Опака Лютфи Реянов.

„ Идеята ни е да ангажираме наши съграждани от рискови групи, с цел да ги мотивираме за трудова реализация, да ги обучим за специалността служащ в озеленяването, да им дадем нужните пълномощия, с цел да реализираме интеграция на уязвими групи. Заетост мъчно се основава в дребните обитаеми места, а в този момент ние, посредством общественото дружество, ще реализираме няколко основни цели едновременно ”, разясни кметът.

Освен в областта на озеленяването и благоустрояването, трайно безработните без подготовка ще се осъществят и като домашни помощници по второто направление на общественото дружество. Те също ще преминат през теоретична подготовка. Така те ще подкрепят хора, които се нуждаят от поддръжка в всекидневието си.

Предвижда се да бъдат обхванати 32 индивида, които ще имат обезпечена претовареност за една година, добави кметът Реянов. След привършване на плана ще продължи ангажираността на хората, които към този момент ще са подготвени, ще са натрупали опит и ще са се интегрирали.

Паралелно с дейностите по плана Общината продължава и работата по обезпечаване на обществени и персонални асистенти на хора с увреждания или възрастни самотни. 49 са асистентите, които поставят грижи за 56 консуматори. Услугата се явява продължение на завършилия в края на предходната година план по „ Независим живот ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР