Социалистите на македонския министър-председател Зоран Заев (СДСМ) спечелиха съкрушителна победа

...
Социалистите на македонския министър-председател Зоран Заев (СДСМ) спечелиха съкрушителна победа
Коментари Харесай

Засега Заев печели съкрушително на местните избори в Македония

Социалистите на македонския министър-председател Зоран Заев (СДСМ) завоюваха съкрушителна победа на провелите се през вчерашния ден (15 октомври) локални избори в Македония.
Според резултатите от Македонската изборна комисия (ДИК), партията на Заев печели в 49 общини в страната, до момента в който огромният противник ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски взема единствено 10 общини. Всъщност резултатът на Груевски е по-лош даже от този на най-силната албанска партия - Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети. ДСИ взема 12 общини, осведоми БГНЕС.
В останалите общини преди всичко са претендентите от 9 партии, обединения или представителите на Гражданските комитети. Данните на ДИК са получени откакто са преброени над 60 на 100 от бюлетините . " Изборният ден мина в спокойна и демократична атмосфера ", сподели ръководителят на ДИК Александър Чичаковски. Избирателната интензивност е малко над 58 на 100.
" Гражданите ни гласоподаваха голямо доверие и отговорност. Повече не може да има оправдания. Трябва да спретнем ръкави и да работим. Тази вечер честваме, само че от на следващия ден ще се отнасяме с почитание към всеки един жител, без значение от това, за кого е дал своя вот. Ние сме виновна партия, както на централно, по този начин и на локално равнище ", сподели Зоран Заев по време на празненствата пред постройката на държавното управление в центъра на Скопие. Той чака след окончателното броене на гласовете техният претендент за кмет Петре Шилегов да завоюва и в град Скопие . СДСМ печели и във всички останали огромни градове на страната - Охрид, Битоля, Прилеп, Куманово, Кратово, Крушево, Кочани, Струмица, Валандово, Дойран, Гевгели, Ресен и доста други места. Заев чака " победа за СДСМ на всички места където има техен претендент на втория тур ".
" Като водач на партията нося най-голяма отговорност за изборните резултати. За всичко това, както и за аргументите довели до тези резултати и бъдещите дейности ще дебатираме след изборите ", сподели от своя страна Никола Груевски. Според него " по време на предизборната акция и по време на вота е имало голям брой нарушавания, в това число и на Изборния закон, което е довело на избрани места до победа за претендентите на СДСМ ".
Групата на Реформаторите във ВМРО-ДПМНЕ напомни, че преди 4 месеци са предизвестили за това срамно проваляне, само че Груевски еднолично е решил да вкара ВМРО-ДПМНЕ в това унизително състояние. " Всеки край е ново начало. Това е началото за промените и демократизирането на ВМРО-ДПМНЕ, която още веднъж ще бъде мощна партия ", сподели Александър Михайловски от Републиканския щаб на реформаторите.
Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев на 1-ви юни тази година. На предходните локални избори ВМРО-ДПМНЕ завоюва в 58 общини и в столицата Скопие. В Република Македония има общо 81 общини. СДСМ тогава завоюва единствено в 4 общини.
На сегашните избори право на глас имаха 1 814 644 души. От тях 1 735 682 гласоподаватели живеят в страната, а останалите с право на глас 77 071 са в чужбина.
Втори кръг на местата, където няма излъчен победител в първия, ще се организира на 29 октомври. В тези локални избори участваха претенденти за кметове и съветници от 19 партии и обединения, а 64 бяха издигнати от Граждански комитети.
Това са шестите локални избори в Македония – първите бяха през 1990 година, по-късно през 1996, 2000, 2005, 2009 и 2013 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР