СОС прие да регулира транспортното обслужване в София с нова

...
СОС прие да регулира транспортното обслужване в София с нова
Коментари Харесай

СОС прие да регулира транспортното обслужване в София с нова наредба

С Оценка за съвместимост одобри да контролира транспортното обслужване в София с нова разпоредба. Тя планува основаването и поддържането на Единен базов транспортен модел на Столичната община, въз основа на който ще се правят симулациите и ще се обезпечават нужните равнища на транспортно обслужване, като главните цели на документа са доказване на транспортно-комуникационното застраховане на територията, въздействието на спомагателното натоварване на уличната мрежа и градската среда, обезпечаване на опция за положително равнище на транспортно обслужване на жителите на столицата и гарантиране на техния витален стандарт и минимизиране и елиминиране на отрицателните въздействия върху околната среда и хората.

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев откри постоянното съвещание на СОС, откакто направи инспекция на кворума, която сподели, че регистрирани в зала са 45 общински съветници. Дневният ред беше признат от общинските съветници и  като първа точка те разгледаха Доклад по отношение на план на Наредба за изследване, разбор и симулация на транспортното обслужване в Столична община. Текстът е внесен от Дончо Барбалов, арх. Здравко Здравков, Зафир Зарков, Борис Петров, Ивайло Петков, Лорита Радева и Симеон Колев. 

Общинският консултант Борис Милчев изясни, че ще поддържа наредбата, само че добави, че има капацитет за неустойчивост.

Арх. Здравко Здравков благодари за изразената поддръжка за този документ и уточни, че наредбата слага една добра основа, както и че когато има и рекомендации, това бива в допълнение обсъждано.

Борис Бонев също съобщи, че ще поддържа наредбата, която съгласно него трябваше от дълго време да се случи, като добави, че в първичния тип на наредбата не е ставало ясно кой и при какви условия може да бъде санкциониран, само че са били направени нужните промени по нея от страна на вносителите. „ Надявам се, че сме обезпечили една добре настояща система, която ще обезпечи успокоение в нашия град “, сподели още той.

Наредбата за изследване, разбор и симулация на транспортното обслужване в Столична община беше призната с 50 гласа „ за “, нито един „ срещу “ и един „ въздържал се “.

Приемането на този нормативен документ се постанова поради нарасналата капиталова интензивност в столицата, която е с най-голяма територия и население в България, както и забележителната степен на моторизация в града. Необходимо е в допълнение контролиране и застраховане на транспортните връзки и опцията за паркиране. С приемането на препоръчаната от заместник-кмета Дончо Барбалов, основния проектант Здравко Здравков и съветника Зафир Зарков разпоредба дефинира въздействието на капиталовото желание върху транспортното натоварване и изискванията за паркиране в зоната му на влияние.

Текстовете от Наредбата ще се ползват при одобрение на подробни устройствени проекти, предвиждащи строителство на публични здания с разгъната застроена повърхност над 20 000 m и/или височина над 50 м, увеличение на разгънатата застроена повърхност по отношение на подробния организационен проект с повече от 20% в процеса на издаване на виза за планиране, капиталови планове на нови обекти с нужни или планувани повече от 200 места за паркиране и гариране и при смяна на капиталовите планове след издаване на позволение за градеж, както и при надстрояване, продължение и смяна на предназначението на обектите, когато същите водят до повече от 200 места за паркиране и гариране.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР