Сондата Вояджър 2 беше изстреляна преди 45 години, за да

...
Сондата Вояджър 2 беше изстреляна преди 45 години, за да
Коментари Харесай

Сондата "Вояджър 2" навърши 45 години в космоса

Сондата " Вояджър 2 " беше изстреляна преди 45 години, с цел да изследва външните планети в Слънчевата система и междузвездното пространство, заяви НАСА.

Двата апарата " Вояджър " се възползват от рядко нареждане на планетите, което се случва единствено един път на 175 години, с цел да може гравитацията им да ги насочва към идната. Първоначалната им цел е единствено Юпитер и Сатурн, само че " Вояджър 2 " продължава към Уран и Нептун, а в този момент и двата са в междузвездното пространство.

След изстрелването на двата апарата в края на август и началото на септември 1970 година те събират голямо количество информация за Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, откриват и техни нови естествени спътници.

" Вояджър 1 " в този момент е най-далече от Земята - на 157 астрономически единици или 23,4 милиарда км. Апаратът публично напусна хелиосферата в края на август 2012 година

" Вояджър 2 " напусна хелиосферата през декември 2018 година Събраните от него данни демонстрираха, че тя няма непрекъснати граници, а те зависят от циклите на слънчевата интензивност. Освен това той откри, че междузвездното магнитно поле е доста по-малко безредно от предстоящото.

Някои принадлежности на сондите са изключени и те са толкоз надалеч, че сигналът от " Вояджър 2 " пътува 18 часа до Земята. Той е на повече от 18 милиарда км от нас. Специалистите от задачата обаче се надяват той да продължи да изпраща данни до 2025 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР