Соколът скитник използва същите стратегии за атака на плячката си

...
Соколът скитник използва същите стратегии за атака на плячката си
Коментари Харесай

Ловните методи на соколите могат да се използват срещу дронове в забранени зони


Соколът друмник употребява същите тактики за офанзива на плячката си в полет каквито се употребяват при управляемите ракети. Това дава концепция за разработване на мини дронове, способни да унищожават дронове, летящи в неразрешени зони като летища или региони над затвори.

За това проучване, оповестено от американската академия на науките / PNAS /, учени от Оксфордския университет във Англия са употребявали дребни GPS приемници и камери. Те са съумели да проследят всички маневри на соколите, с цел да уловят плячката си. Учените, по-късно, са употребявали получените данни в математическа симулация, с която са разкрили системата за следене, употребена от птиците, с цел да засекат плячката си.

„ Соколите са ловки и бързи летящи хищници и камерите и GPS устройствата са разрешили да се покаже по какъв начин тези птици засичат и наблюдават движещи се цели, които се пробват да ги избегнат “, изяснява проф. Греъм Тейлър от факултета по зоология в Оксфордския университет. Изследването му в началния си стадий е било финансирано от американските Военновъздушни сили. „ Забележителното е, че соколите се държат по същия метод, по който и множеството управляеми ракети “, споделя ученият.

Следващият стадий е да се приложат резултатите от това проучване за основаването на нов вид дронове, които да са способни да засекат други дронове, които летят нелегално наоколо до летища, затвори и други неразрешени за полети зони. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР