Софийското Ларго привлича огромно количество туристи, а битката за него

...
Софийското Ларго привлича огромно количество туристи, а битката за него
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Ако Ларгото не беше завършено в срок, губехме 15 млн. лв.

Софийското Ларго притегля голямо количество туристи, а борбата за него беше неимоверна. Браво на Банов и Рашидов, които се пребориха за него. Това сподели проф. Николай Овчаров, консултант на министъра на културата, по. По думите му периодите за осъществяване на европейските планове са жестоки и в случай че този план не е бил приключен до края на 2015 година, щели да се изгубят 15 млн. лева

Проф. Овчаров съобщи, че е бил консултант и на Вежди Рашидов и на Боил Банов, и на служебния министър Рашко Младенов, което по думите му демонстрира, че не става въпрос за политически назначения. Той не е работил директно по плана за софийското Ларго, само че като археолог е имал отношение към него.

По времето на Орешарски планът е бил спрян и до края на 2015 година трябвало непременно да бъде приключен.

„За страдание обаче тогава Министерството на културата приличаше на болница – министър Вежди Рашидов беше болен от рак и беше в Германия, зам. – министърът Бони Петрунова също, шефът на кабинета Ива Петрони – също. И точно върху Боил Банов легна цялата отговорност да продължи проекта“, обясни проф. Овчаров.

По думите му европроектите са доста тежки планове и доста хора, и общини бягат от тях, тъй като са свързани със периоди.

„Ако един план не бъде изпълнен в период, се губи. Ако не беше приключен до края, се губят 15 млн. Сроковете за осъществяване на европейските планове са жестоки – там няма мърдане. Изпълняваш го или връщаш парите“, сподели проф. Овчаров.

Овчаров съобщи, че няма да влиза в разногласието Йончева-Банов, тъй като това е правосъден спор, само че сподели, че министър Банов е „изключителен човек и не би направил такова нещо“.

Овчаров описа, че през есента на 2015 година е имало протестърски акции – 48 индивида, по думите му, които, са протестирали и са желали да бъде спрян плана за разнообразни неща, само че главно, че се е работело с нови материали.

„Всички тези неща трябваше да се изпълнят – куполът да се прекрои, да се понижи височината на зидовете, което изискваше време. Именно от там настъпиха закъсненията, а срокът беше до края на 2015 г“, посочи Овчаров.

„За страдание заради несъвършенството на закона на публичните поръчки на Закон за обществените поръчки, аз персонално за Перперикон ще го кажа – от 4 европейски плана – три пъти ние сме били на практика рекетирани от компании, по безусловно легален метод, които апелират поръчките. Виждал съм го това нещо и съм се борил, само че компанията апелира до последно. В някои случаи желаят пари, само че от време на време апелират до последно даже и да не вземат парите“, оплака се още проф. Овчаров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР