Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обяви нулев прием в специалност

...
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обяви нулев прием в специалност
Коментари Харесай

СУ с нулев прием по медицина за държавна поръчка


Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ разгласи нулев банкет в компетентност „ Медицина “ , държавна поръчка, за образователната година 2018/2019 година Това излиза наяве от уеб страницата на висшето образователно заведение.

Предложението за смяната е на Факултетния съвет на Медицинския факултет. То е утвърдено на съвещание на Академичния съвет на висшето образователно заведение, провел се на 31 януари.

Припомняме, че преди броени дни държавното управление утвърди промени в метода на установяване на диференцирани нормативи за прехрана на образованието за един студент по професионални посоки. Необходимостта от промяна на съотношенията в нормативите сред обособените професионални посоки поражда от основания все още дисбаланс във държавното финансиране, оповестиха от държавната осведомителна работа.

При сегашните коефициенти се образуват остатъци на средства при финансирането на избрани професионални посоки като „ Медицина “, „ Стоматология “ и „ Фармация “. Има основни дефицити на средства в избрани области на висшето обучение (педагогически, филантропични, механически и изкуства). Освен това, те не показват себестойността на просветителния развой на учащите се, считат ръководещите.

Свързани публикации.. Одобриха ограниченията против реекспорта на медикаменти 0 Държавните лечебни заведения с задължения за 439 млн. лева до ноември 2017 година 0 Близо 350 хиляди българи живеят с диагнозата рак 0

Уеднаквяването на просветителната инфраструктура в страната с европейската процедура във връзка с държавното финансиране е един от главните претекстове за новите промени. В проучването на Националния център за информация и документи „ Модели на обществено финансиране на висшето обучение. Нова стратегия на Европейски Съюз за развиване на висшето обучение “ е изработен разбор на финансирането на висшето обучение в редица европейски страни. От него е видна огромната диференциация на финансиране, най-много на база реализирани резултати в региона на стимулиране на нововъведенията. Различните области на висше обучение също биват финансирани с разнообразни коефициенти и тежести, като отношението сред най-силно финансираните професионални посоки и най-слабо финансираните не е по-голямо от 5 към 1. При в този момент настоящите в България разпореждания се следи съществуване на огромни диспропорции сред обособените професионални посоки. Например, за професионални посоки „ Медицина “, „ Стоматология “ и „ Фармация “ диференцираният норматив е с коефициент 9,40, до момента в който при „ Икономика “, „ Администрация и ръководство “ и „ Туризъм “ е 1,00.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР