Софийският бул. Витоша се нарежда на 47-а позиция в Европа

...
Софийският бул. Витоша се нарежда на 47-а позиция в Европа
Коментари Харесай

Бул. Витоша се нарежда в топ 50 на най-скъпите търговски улици в Европа

Софийският бул. " Витоша " се подрежда на 47-а позиция в Европа в класацията за най-скъпи търговски улици, съобщи Българска телеграфна агенция. Средният месечен наем за магазин от 100 кв. м на известната столична дестинация е малко над 50 евро/кв. м, което е с 10 на 100 по-малко по отношение на равнищата от 56 евро/кв. м през 2019 година.

Спадът е резултат от коронавирус пандемията, като от началото на тази година е налице гладко възобновяване и завръщане към предходните равнища. Данните са от обичайното изследване " Main Streets across the World " на консултантската компания " Къшман енд Уейкфийлд Фортън " (Cushman & Wakefield), представлявана от " Фортън " в България, оповестиха от компанията. Докладът обгръща 47 страни в света, като България е показана със столичния бул. " Витоша ". 

" Въпреки че наемните равнища на търговски площи и в центъра на София бяха повлияни от пандемията, наклонността е към гладко повишение и връщане към равнищата от 2019 година ", разяснява Красимир Петров, управител " Управление на парцели и активи " в Cushman & Wakefield Forton. 

" Бул. " Витоша " продължава да се развива като локация, привличаща най-вече наематели от сегмента на заведенията за хранене и заведенията. Преобразуването му в пешеходна зона преди години, високите наемни равнища и изместването на търговците към моловете и комерсиалните паркове последователно способстваха за настоящия образ на централната улица ", добави той. 

По думите му въпреки и множеството от съществуващите магазини на централната комерсиална улица да са по-скоро вид " флагман " обекти, от ден на ден се обръща внимание на икономическото им показване. Навлизането на нови кафенета и заведения за хранене на булеварда също е лимитирано, защото постройките там са главно жилищни и в доста случаи етажната благосъстоятелност отхвърля смяна на предназначението на партерните пространства в заведения. 

Сред останалите балкански столици се отличават Белград с " Кнеза Михаила ", която е на 42 позиция на Стария континент, с наемни равнища от 82 евро/кв. м, както и Загреб с улица " Ilica " със междинен наем от 73 евро/ кв. м. В Букурещ " Calea Victoriei " се подрежда на 46-о място с месечен наем от 53 евро/кв. м. 

Най-скъпата комерсиална локация в Европа към този момент е " Via Montenapoleone " в Милано с 1212 евро месечен наем. Следва я " New Bond Street " в Лондон с месечен наем, равняващ се на 1195 евро/кв. м. Третата позиция на Стария континент заема " Via Condotti " в Рим с равнища от 1034 евро/кв. м на месец. Парижката " Avenue des Champs Elysees " изпада от Топ 3 и заема четвърто място с наем от 922 евро/кв. м. 

В международен мащаб най-скъпата улица още веднъж е " Пето авеню " в Ню Йорк, с наем от 1756 евро на кв. м. " Пето авеню " бележи и растеж с 14 на 100 по отношение на времето преди коронавирус пандемията. На втора позиция, макар спада от 41 на 100 по отношение на 2019 година, се подрежда " Tsim Sha Tsui " в Хонг Конг. На трето място в световен проект се подрежда първенецът в Европа - миланската " Via Montenapoleone ". 

Най-голям скок в класацията регистрира улицата " Nedra Slottsgate " в Осло, която се изкачи от 27-о до 22-о място, до момента в който варшавската " Nowy Swiat " означи максимален спад и слезе от 32-о на 36-о място.

Тенденцията на възобновяване е годна освен за България, само че и в интернационален проект и наемните равнища последователно се завръщат към индикаторите от 2019 година. В пика на КОВИД-19 цените в района на Европа, Близкия изток и Африка /ЕМЕА/ спаднаха приблизително с 11 на 100, въпреки да варираха доста според от тежестта на настоящите затваряния. Ирландия, Обединеното кралство, Испания и Франция изпитаха доста влияние, като наемите спаднаха приблизително с до 28 на 100. В същото време измененията бяха минимални в елементи от Източна Европа, като Словакия и Словения. 

Първокласните наеми в района се възвърнаха до 8 на 100 под равнищата отпреди пандемията, а при започване на 2022 година в района на Европейски Съюз бяха регистрирани размери на продажбите на дребно, които бяха с 4,1 на 100 по-високи спрямо равнищата при появяването на КОВИД-19. Възстановяването обаче е и ще продължи да бъде подложено на предизвикателствaта на инфлацията, което оказва съществено въздействие върху потребителското търсене. 

Въпреки предизвикателните краткосрочни стопански вероятности, от Cushman & Wakefield записват вълна от нови участници, които навлизат на пазара, изследвайки физическата търговия на дребно. През последните 18 месеца 75 на 100 от покупко-продажбите на дребно са нови контракти за наем, което значи, че търговците още веднъж правят оценка значимостта на физическите магазини. 

" Много марки гледат в дълготрайна вероятност и се стремят да си обезпечат най-хубавите благоприятни условия за адаптиране към все по-взискателните клиенти. С по-нататъшните вложения, целящи да трансфорат визитата в магазините в преживяване, както и с напредъка в омниканалните подходи (бел. реп. омниканалната търговия сплотява продажбите и маркетинга), сме уверени в устойчивостта на бранша, изключително в първокласния сегмент и в основните градове на международните дестинации ", споделя Робърт Травърс, началник на отдел " Търговия на дребно " за Европа, Близкия изток и Африка в Cushman & Wakefield.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР