Софийският апелативен съд е уважил малка част от претенциите на

...
Софийският апелативен съд е уважил малка част от претенциите на
Коментари Харесай

Съдът нареди конфискация от бившия шеф на "Топлофикация София"

Софийският апелативен съд е почел дребна част от претенциите на антикорупционната комисия КПКОНПИ за конфискация на имущество от някогашния началник на столичната " Топлофикация " Валентин Димитров. Това видя " Сега " в деловодството на съда. Димитров е ответник по това дело като правоприемник на умрялата си майка, която прокуратурата прати на съд за данъчни закононарушения. Искът против него бе на обща стойност 2 417 436 млн. лева Градският съд през септември 2018 година отхвърли претенциите на КПКОНПИ. Преди дни обаче апелативните съдии Нели Куцкова, Мария Яначкова и Яна Вълдобрева анулират част от първоинстанционното решение.

Димитрова не съумя да чуе присъда приживе и наказателното дело против нея бе прекъснато през 2011 година, когато тя умря. Това обаче не стопира производството по конфискация. Апелативните съдии одобряват, че Цеца Димитрова е укрила налози, като не е подала данъчни заявления през 2002 година, 2003 година, 2006 година и 2007 година Мотивът е, че има влезнал в действие инспекционен акт и няма спънка осъществяването на данъчно закононарушение да бъде открито и в гражданско дело. Доказателствата сочат, че приходите на Димитрова са били по-малки от разноските. Законно откритите доходи за проверявания интервал са общо 862 минимални работни заплати, а разноските - 2754 МРЗ, приема съдът като регистрира инфлацията и деноминацията.

Затова от Валентин Димитров като правоприемник се лишават апартамент в София от 79 кв. м., гараж от 16 кв. м. и 74,5 идеални елементи от четири ливади в Бели Искър, които са с обща повърхност 5,3 дка. Конфискуват се и суми по четири банкови сметки - 27 368 лева и 58 434 евро, както и 10 акции от " Българска холдингова компания "  АД и 75 акции от емисията на " Индустриален холдинг България "  АД.

Апелативният съд обаче приема, че комисията не е потвърдила, че би трябвало да бъдат иззети и суми, открити в три сейфа. Става дума за   - 17 570 лева, 279 420 $ и  844 370 евро . За тези пари прокуратурата твърди, че са конфискувани при претърсвания през септември 2006 година През март обаче като ползвател на една от касетите е вписана С.С. Жената свидетелства по време на следствието, че никога не е употребила банковата касета и че за първи път вижда наличието ѝ. Но по молба на Димитров се съгласила и подписала документите, нужни за прилагане на касетата от нейно име.

Не са представени доказателства в поддръжка на изказванието КПКОНПИ, че сумите, открити в банковите касетки, са били владеене на Димитрова, защото не се сочи в кой номер сейф/касета какви суми са открити, изяснява съдът. И продължава, че описаните в обвинителния акт обстоятелства, колкото и правдиво да звучат, нямат каквато и да било доказателствена стойност в гражданския развой, защото за гражданския съд е наложителна единствено влезнала в действие присъда.

Магистратите изясняват още, че по делата за конфискация ответниците би трябвало да потвърдят, че имуществото им е добито със законни средства. Това обаче не освобождава КПКОНПИ от задължението да потвърди, че имуществото е благосъстоятелност на ответника. Затова и съдът не може да стигне до извод, че парите от сейфовете са били част от имуществото на Димитрова.

САГАТА

Димитров бе шумно задържан през 2006 година Сагата " Топлофикация " се разрои в няколко каузи. От началото ѝ преди 15 години Димитров беше наказан на три инстанции само по делото за занемареност. Той към този момент излежа тази присъда. През 2018 година той беше дефинитивно оневинен за валутни закононарушения. Миналия септември на втора инстанция апелативният съд го оправда за заграбване на 4,5 млн. лв. от " Топлофикация ".

Единственото дело, което невиждано продължава към този момент 12 години единствено на първа инстанция в Софийския градския съд, е за пране на пари. Точно по него бе подсъдима и Цеца Димитров. Поредното съвещание по това дело е планувано за февруари.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР