Софийският административен съд е уважил жалбите на Левицата! и Продължаваме

...
Софийският административен съд е уважил жалбите на Левицата! и Продължаваме
Коментари Харесай

Съдът отмени решението, което засекретява машинния вот

Софийският административен съд е почел жалбите на " Левицата! " и " Продължаваме промяната - Демократична България " и анулира решението на Централната изборна комисия (ЦИК), съгласно което в протоколите от гласуването трябваше да се записва единствено общият резултат от гласуването с хартиени бюлетини и машини.

Така на процедура представителите в изборната администрация на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и двама от " ИТН " постановиха да се засекрети машинния избор и да не може да се прави контролно засичане сред преброените разписки (които към този момент би трябвало да се назовават машинни бюлетини) и данните в устройствата. След отзвука по тематиката ГЕРБ се разграничи от своите представители в ЦИК и разгласи противоречие с решението хартиените и машинните гласове да се регистрират дружно.

И в този момент какво

Решението и претекстовете на административния съд следва да бъдат оповестени. От него следва, че ЦИК би трябвало да вземе ново решение за протоколите и по всяка възможност да одобри предлагането на зам.-председателя на изборната комисия Росица Матева ((номинация на " Изправи се! Мутри, вън!) в протоколите, които се попълнят в секциите да има три графи:

Преди четири дни (20 февруари), когато беше гласувано към този момент анулираното решение на ЦИК, предлагането на Матева беше подкрепено само от ръководителя на комисията Камелия Нейкова (номинация на " ИТН " ), Цветозар Томов и Любомир Георгиев (номинации на " Демократична България " ).

Интересно ще е дали и по какъв начин представителите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и другите двама от " ИТН ", които се опълчиха на Матева, ще се аргументират при новото гласоподаване. Тогава те защитаваха тезата, че с общите данни щели да се улеснят секционните комисии и настояването за поотделно регистриране на резултата от двата типа гласоподаване беше несъмнено като прекаленост. Не одобриха причините за ограничение на прозрачността на вота.

Защо е значимо

На изборите на 2 април ще се гласоподава с хартиени бюлетини и машини. Вотът и от двата типа гласоподаване ще се регистрира ръчно. Тоест, в единия случай ще се броят бюлетините, в другия ще се броят разписките от машините. Данните от устройствата не са от голяма важност за отчитането на изборните резултати.
Биха могли обаче да се употребяват за контролно сверяване дали преброеното от разписките от машините подхожда на данните в устройствата. Ако има разминавания, ще може да се прави инспекция къде е грешката (случайна или умишлена): в ръчното преброяване или в регистрираното електронно.

Наложеното от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и двама от " ИТН " в ЦИК решение, което съдът анулира, правеше невъзможна такава инспекция. Причината е, че при систематизирани данни от двата типа гласоподаване в протокола, няма с какво да се сравнят данните от машината.

Разделянето на данните от двата типа гласоподаване има и статистическо преимущество - ще може да покаже какъв брой хора са предпочели да гласоподават с машина, и какъв брой с хартиена бюлетина.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР