Софийската районна прокуратура е започна проверка по случая с незаконната

...
Софийската районна прокуратура е започна проверка по случая с незаконната
Коментари Харесай

Прокуратурата ще проверява сечта при къпалнята Мария Луиза в София

Софийската районна прокуратура е стартира инспекция по случая с противозаконната сеч в Борисовата градина в столицата, осъществена в региона за затворената от близо две десетилетия къпалня " Мария Луиза ". Сигналът е подаден от общината.

За случая стана ясно на 1 февруари, откакто жители сигнализираха за противозаконна сеч на към 20 дървета в региона на тогавашния общински басейн. на сдружението - притежател на оборудването. Мажоритарен дял в него имат компании, свързвани с предприемача Румен Гайтански, прочут с прякора си Вълка. Столичната община има миноритарен дял, само че е съсобственик. А наложената санкция за противозаконна сеч е оптималната допустима.

Кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков, на чиято територия е Борисовата градина и запустялата къпалня, разгласи, че дни преди сечта на здрави дървета към басейна, администрацията му е издала позволение за премахването от терена на 11 тъкмо избрани дървета - пет изцяло изсъхнали бора и шест от други типове (круша, череша, ясен), саморасли в подпорна стена и бетонови стъпала в зоната на комплекса. За да се извърши тази сеч обаче притежателят на парцела е бил задължен да уведоми локалната администрация за деня и часа на активността - с цел да може експерт-еколог да участва на място и да следи за осъществяването.

Това не се случва и в общината са разбрали за отсечените дървета едвам след сигнали на жители. Дейността е осъществена вечерта. Борисовата градина е на територията на регион " Средец ", само че тя се поддържа и е грижа на Столичната община и предприятието ѝ, отговарящо за парковете.

Наберязаните след експертиза за унищожаване 11 растения обаче си стоят непокътнати, а други - неразрешени за изсичане и намирали се на повърхност от към 2 дка до къпалнята - по роман на Трайков, да отрязани. Според очевидци са отстранени и част от дънерите. Кметът на регион " Средец ". Дружеството притежател на къпалнята обаче нямат сходно издадено позволение.

Теренът на някогашната къпалня е затворен и в пустее от 2005 година Миналата година стартира да се разисква взаимен план сред частния мажоритарен съсобственик на " Мария Луиза " АД и Столичната община за възобновяване на басейните и нифраструктурата към тях..

Фандъкова също уверяваше преди време, че се търси решение собствеността да се върне напълно в общината, с цел да бъде къпалнята още веднъж разполагаем на столичани, само че досега няма осъществени дейности в тази посока.

От прокуратурата не прецизират по кое време чакат да завърши инспекцията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР