Софийската районна прокуратура е предложила на главния прокурор да поиска

...
Софийската районна прокуратура е предложила на главния прокурор да поиска
Коментари Харесай

След имунитета на Борисов и двама депутати от Възраждане прокуратурата поиска и на Кирил Петков. Нищо за ДПС

Софийската районна прокуратура е предложила на основния прокурор да изиска от Народното събрание имунитета на съпредседателя на " Продължаваме промяната " и някогашен министър председател Кирил Петков. Това излиза наяве от известие на СРП, изпратено във вторник. В текста му се показва, че настояването се отнася за народен представител с букви К.П., който също така е някогашен министър-председател.Предложението е направено по отношение на следствие за декларацията за поданство на Петков, подадена на съображение член 110 от конституцията. Става въпрос за времето, в което съпресдедателят на Политическа партия беше длъжностен министър на стопанската система в кабинета на Стефан Янев - на практика това беше първото от серията служебни държавни управления на президента.

Софийската районна прокуратура е предложила на основния прокурор да изиска от Народното събрание имунитета на съпредседателя на " Продължаваме промяната " и някогашен министър председател Кирил Петков. Това излиза наяве от известие на СРП, изпратено във вторник. В текста му се показва, че настояването се отнася за народен представител с букви К.П., който също така е някогашен министър-председател.

Предложението е направено по отношение на следствие за декларацията за поданство на Петков, подадена на съображение член 110 от конституцията. Става въпрос за времето, в което съпресдедателят на Политическа партия беше длъжностен министър на стопанската система в кабинета на Стефан Янев - на практика това беше първото от серията служебни държавни управления на президента.

Тогава се появи подозрение, че когато е подписал документа, в който заявява, че няма друго поданство с изключение на българско, Петков е скрил събитието, че към момента е жител и на Канада.

" От доказателствата, събрани в хода на следствието, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация е затаена истина - съществуване на двойно поданство, и е доказана лъжа, че лицето дава отговор на изискванията за избиране на народни представители ", се показва в известието.
Реклама След Борисов и " Възраждане ", нищо за Движение за права и свободи
Това е следващо предложение за събаряне на имунитет, което прокуратурата насочва към основния прокурор. Досега той публично изиска имунитетите на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов ". Гешев отхвърли да желае свалянето на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, само че внесе две претенции против депутати от " Възраждане ".

Всичко това се случва в разгара, откакто ГЕРБ и Движение за права и свободи се отхвърлиха да пазят Иван Гешев, както правеха последните години. По време на договарянията за сформиране на кабинет първо партията на Борисов, а след това и Движението за права и свободи желаеха отстраняването на основния прокурор. Той от своя страна се закани да измете " политически отпадък " от Народното събрание. Въпреки това против политик от Движение за права и свободи досега няма нито едно обществено деяние. Депутатът от придвижването Делян Пеевски беше глобен по американския закон " Магнитски " за корупция, а наскоро и по аналогичния английски закон още веднъж за същото.

След " знака ", който, дадоха, в кадровия орган на правосъдната власт незабавно започнаха процедури за отстраняването на Гешев. Той предстоящо се пробва да ги протака, бави и спъва през разнообразни принадлежности, които има поради поста.

Вчера стана ясно, че двете оферти за отстраняването на Гешев бяха обединени и могат да бъдат Или другояче казано - още в четвъртък основният прокурор може да бъде отхвърлен от поста. Подобен процес е съвсем сигурен, защото нужното болшинство за отстраняването се събра. Това се разбра от последните гласувания в правосъдния съвет преди ден.
Реклама Предисторията
Преди две години - през 2021 година, държавното обвиняване отхвърли да проверява Петков по същия проблем. Тогава в държавното обвиняване беше подаден сигнал по електронната поща, съдържащ изказвания за осъществено закононарушение от Кирил Петков в качеството му на длъжностен министър на стопанската система. Престъплението беше разказано като скриване на събитието, че Петков с изключение на български е и канадски жител. За да бъде член на Министерския съвет обаче, съгласно главния закон на България той би трябвало да има само българско поданство.

Впоследствие Петков разгласява настояването си до Канада, с което се отхвърля от поданство там. От датите на документите се породи нов скандал - от тях се виждаше, че все още, в който е встъпил в служба, служебният министър към момента е бил с двойно поданство. Петков обаче няколко пъти акцентира, че от момента, в който е подал настояването си, е бил със схващане, че не е канадски жител.
Противоконституционният декрет
Съществуващата тогава профилирана прокуратура стартира инспекция по случая още лятото на 2021 година, а срокът за приключването ѝ беше продължен оптимално - до декември.

Междувременно Конституционният съд излезе с решение, в което се показва, че указът в частта, с която президентът Румен Радев е назначил за длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков, е публикуван в прорез с конституцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР