Софийската градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителни

...
Софийската градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителни
Коментари Харесай

Съдят управители на фирми за данъчни престъпления в особено големи размери

Софийската градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителни актове за осъществени данъчни закононарушения против три лица. Деянията са квалифицирани по член 255, алинея 3 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият И.К. е бил измамен под наказателна отговорност за дейностите му в качеството на ръководещ и представляващ комерсиалното сдружение „ Н.-2000 “ ЕООД. Въпросната компания се занимавала с производството на вълнообразен картон и опаковки от хартия и картон. Дейността се осъществявала на бензиностанция в гр. Пазарджик и в завод за пакетиране в с. Главиница.

Счетоводното отчитане на „ Н.-2000 “ ЕООД било проведено и се водело от обвинения. Той обработвал първичните документи, изготвял месечните справки-декларации и попълвал отчетните регистри – дневници за покупки и продажби, в които отразявал фактурите. Като записано лице по Закона за налог върху добавената стойност, И.К. постоянно и в период, като се изключи данъчен интервал за м. ноември 2015 година, изготвял същите документи, в сходство с условията на настоящата нормативна уредба, и ги подавал пред данъчните органи.

В интервала от м. октомври 2015 година до м. април 2016 година, пред Търговско дружество на Национална агенция за приходите в гр. Пазарджик и гр. София, обвиненият К. употребявал документи с погрешно наличие и удостоверил лъжа в подадените данъчни заявления. Той отразил фактури по доставки без да са действително осъществени такива, като по този метод приспаднал неследващ се данъчен заем в общ размер 397 078,48 лв.. Действайки по този метод представляващият „ Н.-2000 “ ЕООД избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери – 492 244, 52 лв.. Общият размер на изискуем корпоративен налог възлиза на 95 166,04 лв..



В качеството на обвинени за осъществено данъчно закононарушение по другото наказателно произвеждане, водено от Софийската градска прокуратура, са били привлечени И.К. и К.Б. Двамата били притежатели и шефове на комерсиално сдружение „ С. 2011 “ ООД, като след това, след осъществени промени, правната му форма била изменена в ЕООД. Основната активност на компанията била търговия на дребно с хранителни артикули, която се осъществявала в магазините на ул. „ Пиротска “ в гр. София. Счетоводните услуги се правили от Ц.П., въз основа на подписан контракт.

През интервала м. януари 2015 година до м. март 2016 година, в гр. София, в съучастничество, двамата обвинени избегнали определяне и заплащане на данъчни отговорности. Деянието било осъществено от тях посредством затаяване на истина в подадените пред органите на Данъчната администрация информации заявления по ЗДДС и отчетни регистри - дневници за покупки и продажби за активността на сдружението. Посредством неиздаване на фактури или други счетоводни документи – касови бележки, обвинените понижили размера на дължимия Данък добавена стойност и корпоративен налог за 2015 година за ръководеното от тях сдружение. Общият размер на предмета на закононарушението е 20 989,74 лв., от които 19 663,54 лв. - изискуем Данък добавена стойност и 1326,10 лв. – изискуем корпоративен налог.

Предстои съдът да насрочи разпоредителни съвещания по двете каузи, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР