Софийската апелативна прокуратура (САП) е потвърдила отказа на Софийската градска

...
Софийската апелативна прокуратура (САП) е потвърдила отказа на Софийската градска
Коментари Харесай

Прокуратурата продължава да не вижда полицейско насилие срещу известен наш журналист

Софийската апелативна прокуратура (САП) е удостоверила отхвърли на Софийската градска прокуратура да образува следствие за полицейското принуждение против журналиста по време на антиправителствените митинги предишния септември. Това стана ясно от отговори на Софийската апелативна прокуратура на въпроси на.

Не излиза наяве дали апелативните прокурори са направили някакви спомагателни дейности по инспекцията, или изводите им почиват на свършеното от градския прокурор Юлиан Лефтеров. А той не бе разпитал нито един от десетките публицисти, които са отразявали събитието на 2 септември м.г. и одобри, че в действителност е невероятно служител на реда да упражни принуждение по време на митинг. Позова се и на сведенията на будния жител " Петров ", който самичък потърсил Министерство на вътрешните работи да каже, че Кенаров е бил " подбудител " и " скачал против служителите на реда ".



САП не открива данни за длъжностно закононарушение, осъществено от служителите на реда. Никой от тях не е нарушил или превишил служебните си отговорности, приема втората инстанция в прокуратурата. " От материалите по преписката е видно, че полицейските чиновници задържали Кенаров след съответно предизвестие да се прекратят дейностите по нарушение на публичния ред от протестиращите лица. Същият не е имал никакви отличителни знаци и надписи, от които да е било видно, че е публицист. Единствено носел персонален фотоапарат, което било особено за огромна част от участващи в митингите. Служителите на Министерство на вътрешните работи са употребявали физическа мощ и помощни средства - белезници, заради оказаната опозиция от страна на Кенаров и отхвърли му да извърши предписание на полицейските органи ", изяснява апелативната прокуратура.

 АЕЖ осъди Министерство на вътрешните работи да даде всички материали за побоя на публицист на митингите АЕЖ осъди Министерство на вътрешните работи да даде всички материали за побоя на публицист на митингите
Административен съд - София град задължи Министерството на вътрешните работи (МВР) да даде на Асоциацията на европейските журнали...

Цитират се и неназовани " очевидци на събитията ", които настояват, че " на Кенаров не са породени телесни увреждания от полицейски чиновници при неговото задържане ". Прокуратурата открива и че няма данни за заличаване, разваляне или кражба на фотоапарата на журналиста. Постановлението на САП е изпратено на Върховната касационна прокуратура за осъществяване на служебна инспекция за правомерност, приключва информацията от САП.

Кенаров води и дело против задържането си. Месеци наред инстанциите си го прехвърляха, преди то най-накрая да тръгне всъщност. Все още обаче виси без решение в Софийския областен съд. Поредното му съвещание е планувано за 6 октомври. Кенаров към този момент сезира Европейския съд по правата на индивида в Страсбург поради неефективното следствие. А казусът му бе представен в последния отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за положението на правата на индивида по света.

Пътят на информацията 

" Сега " е задала въпросите си за следствието до пресцентъра на САП на 18 август. След това пресаташето спря да отговоря на мобилния и стационарния си телефон, както и на имейлите. В началото на септември по имейл по тематиката бяха сезирани и говорителката на основния прокурор Сийка Милева, както и говорителката на САП. Отговорите пристигнаха едвам на 28 септември, т.е. след 40 дни. И те не са цялостни. Спестено е да вземем за пример името на наблюдаващия прокурор. Не е предоставено и цялото разпореждане. Нито излиза наяве от по кое време е то.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР