Софиянци платиха с 13% по-високи сметки за парно през ноември

...
Софиянци платиха с 13% по-високи сметки за парно през ноември
Коментари Харесай

Плащаме по-високи сметки за парно заради върнатото ДДС от 20%

Софиянци заплатиха с 13% по-високи сметки за парно през ноември и декември предходната година. Това регистрира един от огромните топлинни счетоводители на фактурите на парцели с действителен доклад на клиентите на " Топлофикация София ".

" В сметките, които трябваше да се платят за ноември-декември, влияе новото Данък добавена стойност от 20%. В този бранш инфлация няма. Цените са контролирани, не са пазарни, само че инфлацията не въздейства. Остава само резултатът от върнатото на 20% Данък добавена стойност. На 14 март ще бъде делото на втора инстанция и там към този момент ще реши съдът ", коментира председателят на Националната асоциация на топлофикационните сдружения в България Кремен Георгиев в студиото на  " България заран ".

На въпрос дали потреблението на електрическа енергия се е нараснало, той отговори, че при едни и същи външни средномесечни температури, то не се усилва или понижава. Георгиев уточни, че януари месец 2024 година е бил с 2,5 градуса по-студен от декември, а всеки градус дава 10% нарастване на количеството сила, което е належащо, с цел да се поддържа същият комфорт.

" През същия този месец може да е имало и дни с 15, 16, 18 градуса, а това изкривява сметката ", изясни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му жилищата в България на всички топлофикации са към 600 хиляди - по двама души вътре - потребителите са към 1,2 млн.

" Ако жалбите и недоволства бяха 500 хиляди, това е голямо нещо, само че в случай че от тези 1,2 млн. имаме 100-200 тъжби, това е най-малък % и най-вероятно става въпрос за самостоятелно съответна причина. Не е всеобщо събитие ", сподели Георгиев във връзка по-високите сметки.

Масово топлинните счетоводители поставят уреди с отдалечено отчитане.

" Има много сгради, в които всичко към този момент е отдалечено ", отбеляза председателят на Националната асоциация на топлофикационните сдружения.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР