София в рамките на десет години - между 2009 и

...
София в рамките на десет години - между 2009 и
Коментари Харесай

За 10 години: София е успяла да увеличи своето население с почти 80 000 души

София в границите на 10 години - сред 2009 и 2019 година, е съумяла да усили своето население с съвсем 80 000 души. Това заяви икономистът от Института за пазарна стопанска система /ИПИ/ Адриан Николов при онлайн представянето на разбор на ИПИ за икономическото и общественото развиване на областите в Южна България.

Едновременно с това единствено една област от Южна България е съумяла да усили популацията си - Кърджали - с към 3500 индивида, разяснява Николов, като посочи, че и там, както и в София, огромният фактор за нарастването на популацията е механичното му придвижване, а не това, че има баланс сред раждаемост и смъртност.

Останалите области са на загуба, като най-тежко е ситуацията в Пазарджик и Стара Загора, които губят по съвсем 38 000 души всяка. Икономистът подчертава на забавната позиция на двете области - Пазарджик е сред Пловдив и София, а Стара Загора е сред Бургас и Пловдив, и добави, че най-вероятно хората, които са напуснали тези области, най-вероятно точно там са се насочили.

Николов акцентира, че в тази обстановка с изключение на София няма печеливш и добави, че това е обяснението до някаква степен и за динамичността на цените на жилищата през последните няколко години, за острия дефицит тук-там в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която изключително в по-новите квартали, не може да навакса на този бърз растеж на популацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР