София. В присъствието на инспектори и експерти от ИВСС, представители

...
София. В присъствието на инспектори и експерти от ИВСС, представители
Коментари Харесай

Започва изпълнението на проекта за подобряване на капацитета на Инспектората към Висшия съдебен съвет

София. В наличието на инспектори и специалисти от ИВСС, представители на Съвета на Европа и Службата за поддръжка на структурните промени, на Министерство на правораздаването, съдии, прокурори и следователи, административни ръководители, представители на съсловни и неправителствени организации, работещи в областта на правосъдната система, на 11 юли 2019 година беше сложено формалното начало на план „ Подкрепа за възстановяване на потенциала на Инспектората към Висшия правосъден съвет на Република България “. Това оповестиха от пресцентъра на Инспектората към Висшия правосъден съвет . Той се реализира взаимно сред Инспектората към Висш съдебен съвет и Отдела за правно съдействие към Съвета на Европа, с финансовата поддръжка от Службата за поддръжка на структурните промени на Европейската комисия. Проектът се осъществя в осъществяване на рекомендация от Доклада за напредъка на България по МСО от януари 2017 година, неговата дълготрайност е 12 месеца и се чака да завърши през февруари 2020 година
Главният контрольор Теодора Точкова акцентира, че същинската цел на плана е даването на техническа помощ посредством обезпечаването на интернационален експертен опит, който да послужи за подсилване на институционалния и административен потенциал на ИВСС при осъществяване на инспекциите за интегритет на магистратите, като главният фокус на плана е изследването на най-хубавите практики за осъществяване на правосъдна ревизия в две от страните членки - Франция и Испания. Извеждането на най-хубавите практики на страните членки и тяхното адаптиране към българската реалност ще е още една стъпка напред в одобряването на Инспектората като ефикасен надзорен орган, виновен за реализиране на правосъдната промяна. Ключово за сполучливата реализация на плана е положителното партньорство сред всички заинтригувани институции.
Заместник-министърът на правораздаването Десислава Ахладова акцентира изключителната роля и старания на ИВСС за гарантиране независимостта на правосъдната власт и позитивната оценка на Европейска комисия по осъществяване на рекомендациите по МСО. Тя уточни, че взаимстването на положителни практики от опита на други инспекционни служби при осъществяването на плана ще способства за ефикасното реализиране на инспекциите за честност, което е в основата за предварителна защита и противопоставяне на случаите на корупция измежду съдии, прокурори и следователи.
Ръководителят на отдел „ Правно съдействие “ в Съвета на Европа Симон Тонели изрази задоволството си, че по този план, Съветът на Европа работи взаимно с институции като Инспектората към Висш съдебен съвет и Службата за поддръжка на структурните промени на Европейска комисия. Според него задачата на Инспектората е комплицирана – той би трябвало да ревизира независимостта на съдиите, прокурорите и следователите, като в същото време не би трябвало да компрометира тяхната самостоятелност като магистрати. „ Общественото доверие е ключът към триумфа ", акцентира Тонели.
Даниеле Дотто, шеф работа „ Управление и обществена администрация “ към СПСР, акцентира, че планът е извънредно значим, тъй като ИВСС има основната роля да пази независимостта на магистратите, което е гаранция за сполучлива правосъдна промяна.
За независимостта на правосъдната власт и ролята на обособения арбитър приказва консултантът по правосъдна промяна към Съвета на Европа и някогашен министър на правораздаването на Англия Рей Бърнингам, който уточни, че с цел да се укрепи доверието в правосъдната система, е належащо тя да бъде транспарантна, а решенията на правосъдните органи да се дават на наличен език.
Проф. Пенчо Пенев акцентира, че независимостта на съдиите, прокурорите и следователите е тяхно конституционно обвързване, а отводът от нея - тежко закононарушение против правораздаването. В ревюто си той очерта отправните точки, които биха могли да послужат за осъществяване на анализите по плана и реализиране на целевите резултати.
Ролята на правосъдния контрольор в поддръжка на независимостта на правосъдната власт беше показана от Миряна Визентин, съветник по промяна на правосъдната система от Съвета на Европа, и Мария Нейкова – контрольор в ИВСС. Визентин направи обзор на пълномощията на инспекционните служби в разнообразни европейски страни, като проучва сходството и разликите сред тях. Инспектор Нейкова акцентира, че най-хубавата отбрана на независимостта на магистратите е отличното осъществяване от ИВСС на предоставените му пълномощия, което ще способства за повишение на доверието в правораздаването и издигане на престижа на правосъдната власт.
Бяха откроени предстоящите резултати от реализацията на плана - повишение експертния потенциал на Инспектората към Висшия правосъден съвет, въвеждане на нови ефикасни модели за осъществяване на инспекциите за интегритет и обезпечаване на действени гаранции за независимостта на правосъдната власт.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР