София. В научна конференция, организирана от Института за балканистика с

...
София. В научна конференция, организирана от Института за балканистика с
Коментари Харесай

Проф. Валерия Фол: Над 40 учени ще вземат участие в националната конференция „Четения по тракология“

София. В научна конференция, проведена от Института за балканистика с Център по тракология „ Проф. Александър Фол “ към Българска академия на науките, ще вземат присъединяване повече от 40 учени от разнообразни институти и университети на България. Четенията ще продължат два дни. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ проф. Валерия Фол - началник на Института за научни проучвания в региона на организацията, ръководството и отбраната на културно-историческото завещание. „ Докладите от конференцията, както и публикации, особено готови за годишнината от други сътрудници, ще бъдат оповестени в специфичен том. Докладите преглеждат разнообразни интервали и аспекти от историята на траките – Тракия Понтика, тракийската диаспора, микенска Тракия, мегалитни монументи и скални светилища, облика на Тракия в античната религиозна връзка, тракийски сакрални пространства в региона на Пангей, топонимия, антропонимия и така нататък Специални отчети са готови за ролята на Александър Фол за основаването на Националния исторически музей и на Националната гимназия за антични езици и култури, както и за родителите му – видните интелектуалци Николай Фол и Вера Бояджиева-Фол, формирали го като персона “, уточни Валерия Фол.
По думите ѝ измежду най-важните тематики, върху които работи проф. Александър Фол, са тракийско изворознанието, политическата и демографската история, както и религията.
„ Неговите постижения и хипотези и през днешния ден изненадват със своята предвидливост. Важно е да се подсети, че проф. Александър Фол е историкът, с помощта на който бе осъзнато, че историята на българските земи преди основаването на Аспарухова България е не по-малко значима за образуване на българското съзнание, в сравнение с другите интервали на българската история “, акцентира проф. Валерия Фол.
Тя добави, че със основаването на Института по тракология към Българска академия на науките се слага началото на изцяло проучване и осмисляне на праисторическото и тракийското културно завещание. „ Той пръв заприказва за смисъла на културно-историческото завещание за развиването на туризма, който в този момент назоваваме културен, и за стопанската система на страната. Благодарение на интензивността и научните контакти на проф. Фол в края на 70-те и през 80-те години на предишния век бяха проведени интернационалните археологически проучвания в България. Много добре осъзнавайки смисъла на праисторическите култури за цивилизационното развиване, освен на Европейския югоизток, а и на цяла Европа, проф. Фол направи всичко допустимо българските праисторици да работят с най-хубавите учени от Федерална Република Германия, Франция, Холандия и Япония в взаимни археологически задачи. Така с изключение на блестящи научни резултати бяха образувани и сегашните български експерти “, разяснява още проф. Валерия Фол.
Мариела РУСЕВА
Цялото изявление четете по-късно в " Мнение ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР